Χάρλεϊ και… ξερό ψωμί

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​είδηση ότι η Harley-Davidson, μία από τις πιο γνωστές αμερικανικές επιχειρήσεις, πρόκειται να μεταφέρει μέρος της παραγωγικής διαδικασίας της εκτός Αμερικής έκανε αίσθηση στις ΗΠΑ. Δημοσιογράφοι και αναλυτές την παρουσίασαν ως το πρώτο θύμα του εμπορικού πολέμου τον οποίο ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η εταιρεία βρέθηκε στη λίστα των ευρωπαϊκών αντιποίνων μετά τους δασμούς που επέβαλε στην Ε.Ε. Στην αρχή της προεδρίας του, ο κ. Τραμπ είχε θαυμάσει τις μηχανές της εταιρείας έξω από τον Λευκό Οίκο ως εμβληματικό αμερικανικό προϊόν, το οποίο ταίριαζε γάντι στη ρητορική μιας πολιτικής που θα «κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά».

Χθες, έσπευσε να εκφράσει την έκπληξή του που «η Harley-Davidson, από όλες τις εταιρείες, θα ήταν η πρώτη που θα κυμάτιζε λευκή σημαία», παραδιδόμενη. Με μια σειρά από tweets, τόνισε ότι ο ίδιος έχει παλέψει σκληρά για την εταιρεία, η οποία εκτίμησε ότι χρησιμοποιεί τους φόρους ως δικαιολογία για μια ειλημμένη απόφαση. Ο κ. Τραμπ σύστησε αρχικά «υπομονή» δημιουργώντας προσδοκίες για μία λύση, ωστόσο στη συνέχεια επανήλθε με την απειλή ότι, αν υλοποιήσει την απόφασή της, η εταιρεία «θα φορολογηθεί όπως δεν έχει φορολογηθεί ποτέ». Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, κάτι που αντανακλάται στην αστάθεια η οποία παρατηρείται στις διεθνείς αγορές. Με την παγκοσμιοποίηση της παραγωγής τις τελευταίες δεκαετίες, το εμπόριο είναι πλέον βασικό συστατικό της βιομηχανικής παραγωγής, και η αύξηση των δασμών έχει άμεσες επιπτώσεις στα κέρδη των επιχειρήσεων, άρα και στις οικονομικές προσδοκίες. Καθώς τα ευρωπαϊκά αντίποινα έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζεται να απαντήσει με νέους δασμούς, αυτή τη φορά στην αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές, οι δασμοί θα πρέπει να τριπλασιασθούν για να προκαλέσουν ύφεση στην αμερικανική οικονομία – ωστόσο, άλλες, μικρότερες, οικονομίες και επιχειρηματικοί κλάδοι, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, είναι πιο ευάλωτοι σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Στις ΗΠΑ, η απόφαση της Harley-Davidson αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, όπου έχει την έδρα της. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η αύξηση της διεθνούς παραγωγής δεν είναι η πρώτη προτίμησή της, αλλά είναι «η μόνη επιλογή για να διαθέσει τα προϊόντα της στην Ε.Ε. και να διατηρήσει βιώσιμη δραστηριότητα στην Ευρώπη», που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της. Η εξέλιξη δείχνει ότι, σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, όταν μια αμερικανική εταιρεία παράγει και διαθέτει τα προϊόντα της σε όλον τον κόσμο, οι εμπορικές σχέσεις είναι πιο πολύπλοκες από την προσέγγιση βάσει προστατευτισμού του προέδρου Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποίησε επιχειρήματα περί εθνικής ασφαλείας για να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων αλουμινίου και χάλυβα. Ενας άλλος στενός εταίρος των ΗΠΑ, ο Καναδάς, δεν έκρυψε ότι θεωρεί την επιχειρηματολογία της εθνικής ασφαλείας «προσβλητική», με δεδομένη τη συστράτευσή του στο πλευρό των ΗΠΑ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι ενώ οι αναλυτές σημειώνουν ότι η πραγματική πρόκληση για την αμερικανική οικονομία είναι η Κίνα, ο προστατευτισμός του Τραμπ φαίνεται ότι γυρίζει μπούμερανγκ και σε αυτό το πεδίο, καθώς Ε.Ε. και Κίνα συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να διαμορφώσουν τους νέους κανονισμούς του αναφορικά με τις επιδοτήσεις και την τεχνολογική πολιτική. Και αν αυτά είναι πολύπλοκα πράγματα για το πολιτικό ακροατήριο του κ. Τραμπ, το πού κατασκευάζονται οι Χάρλεϊ δεν είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή