Ο τετραγωνισμός της μπάλας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​τρογγυλή θεά τη λέμε την μπάλα. Για να τη δοξάσουμε. Να δείξουμε πόσο μεγάλη είναι η σαγήνη της, που της επιτρέπει να περνάει πάνω από σύνορα, έθνη και λαούς, ηλικίες και φύλα, βαλάντια και πολιτικές πεποιθήσεις. Προφανώς και ζηλεύουν την οικουμενική αίγλη της οι κανονικές θρησκείες. Προφανώς και ενοχλούνται οι ηγέτες τους, όταν ακούνε συνθήματα όπως το «Θρύλε – θεέ μου – Ολυμπιακέ μου» και «ΠΑΟ – θρησκεία – θύρα δεκατρία» να συναγείρουν τα πλήθη στις κερκίδες, προσαρμοσμένα στις ποικίλες γλώσσες του πλανήτη και στα ονόματα των ομάδων κάθε χώρας. Φοβούνται ότι το ποίμνιό τους ρέπει προς την αλλαξοπιστία ή ό,τι τέλος πάντων δεν παίρνει πολύ στα σοβαρά την «κανονική» του πίστη, αυτή που τον οδηγεί σε ναούς, τζαμιά, συναγωγές, παγόδες.

Κι όμως, δεν έχουν πραγματικούς λόγους να ενοχλούνται ή να φοβούνται. Οι πιστοί του χριστιανισμού, του ισλαμισμού, του βουδισμού, κάθε θρησκείας, που δείχνουν να γοητεύονται από τη στρογγυλή θεότητα (του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του βόλεϊ…), πέφτουν σε ταραχή από τα καμώματά της και τις ιδιοτροπίες της και βυθίζονται ακόμα περισσότερο στην αρχική, την αυθεντική θρησκευτική πίστη τους. Με την ελπίδα ότι οι άγιοι τους οποίους λατρεύουν ή και ο ίδιος ο Θεός θα βοηθήσουν να πάνε καλά τα πράγματα, να μπει το γκολ, να έρθει η νίκη. Ωφελιμιστική η στάση τους, αν όχι οπορτουνιστική, και ελάχιστα πνευματική. Αλλά οι ίδιες οι θρησκείες, με τις επίγειες και μεταθανάτιες απολαβές που διαλαλούν και τις ποινές που κραδαίνουν απειλητικά, εξωθούν προς τον θρησκευτικό καιροσκοπισμό.

Η θρησκεία της μπάλας έχει τους αποστόλους της. Τον Λιονέλ Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον αυθεντικό Ρονάλντο της Βραζιλίας, τον Μοχάμεντ Σαλάχ, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Γιόχαν Κρόιφ, τον Πελέ, σ’ εμάς εδώ τον Βασίλη Χατζηπαναγή. Τους περισσότερούς τους, ή τέλος πάντων όσους δεν λατρεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό σαν θεό (όπως ο Κριστιάνο), τους έχουμε δει να στρέφονται στον ουρανό σε κάθε επιτυχία τους. Προχθές μάλιστα ο (χριστιανός) Μέσι δήλωσε μετά το παιχνίδι της Αργεντινής με τη Νιγηρία: «Γνώριζα ότι ο Θεός είναι μαζί μας και δεν θα μας άφηνε να αποκλειστούμε».

Γιατί όμως ο Θεός των χριστιανών να επιθυμήσει και να επιβάλει τον αποκλεισμό της Νιγηρίας; Επειδή εκεί εκτός από χριστιανούς ζουν και μουσουλμάνοι και ανιμιστές; Δεν υπάρχει φυσικά στοιχειωδώς λογική απάντηση. Στο γήπεδο της στρογγυλής θεάς η τετράγωνη λογική είναι πάντα οφσάιντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή