Το Κονκλάβιο (28/06/18)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί εσάς;

Εντάξει. Δεν ρώτησε ακριβώς «εσάς γιατί να σας προτιμήσουμε»… Αλλά ήθελε πραγματικά να καταλάβει ποια η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα. Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς… Αναφέρομαι στον Ολαφ Σολτς που συνάντησε χθες για πρώτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Εξ ου και ο Κυριάκος άρχισε να του αναλύει το δικό του πρόγραμμα με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων. Δεν ξέρω αν πρόλαβε να τα πει όλα σε μία ώρα, αλλά μαθαίνω ότι είχε μαζί του μια παρουσίαση αρκετών σελίδων.

Παράλληλη συνάντηση

Τα ίδια, ίσως και πιο αναλυτικά, αφού πολιτική συζήτηση δεν έγινε, ούτε ήταν αυτός ο στόχος, πληροφορούμαι ότι επανέλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην παράλληλη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Γεργκ Κούκις.

Στην επόμενη φάση

Η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου είναι γεγονός. Επίσης γεγονός είναι, όπως πληροφορούμαι, ότι στην Πειραιώς περνούν ήδη στην επόμενη φάση. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει κανονίσει συνάντηση με όλα τα επιμελητηριακά στελέχη που πρόσκεινται στη Ν.Δ., συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από την παράταξη του Μίχαλου. Παρών θα είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερχεται ο Μοσκό

Σας είχα ενημερώσει ότι ο Πιερ Μοσκοβισί έγινε για πρώτη φορά μπαμπάς και είναι χαρούμενος. Ως χαζομπαμπάς, λοιπόν, δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει φωτογραφίες του νεογέννητου. Οπως και έκανε τις προάλλες στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Τη Δευτέρα ο Γάλλος θα βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς έχει προγραμματίσει γκραντ πρόγραμμα εμφανίσεων (συναντήσεις με όλους).

Ούτε μία στο εκατομμύριο

Και όμως, τα φαινόμενα απατούν. Ο Κρίστιαν Λίντνερ από κοντά είναι κανονικός άνθρωπος. Δεν δαγκώνει. Εξάλλου, η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται κοντά στις απόψεις των Γερμανών Φιλελευθέρων για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας καθώς και ιδεών φιλικών στο επιχειρείν, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση γνωριμίας Μητσοτάκη – Λίντνερ στο Βερολίνο. Αυτός που ίσως δαγκώνει είναι ο αντιπρόεδρος του FDP. Ή, τελοσπάντων, αυτή την εντύπωση έδωσε όταν άκουσε τη λέξη «διεύρυνση» της Ε.Ε. Ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια να υποθέσω;

Το φάντασμα της Λεπέν

Μιλώντας για διεύρυνση, ας μην πάμε στο ακραίο παράδειγμα του FDP. Υπάρχει αυτό του Εμανουέλ Μακρόν και του «όχι» στα Δυτικά Βαλκάνια. Οπως το έθεσε πηγή μου στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν δεν θέλει να πάει στις ευρωεκλογές εκτεθειμένος στην κριτική Λεπέν ότι ανοίγει τις πύλες της Ευρώπης και σε άλλους φτωχούς Βαλκάνιους που θα καταλήξουν στη Γαλλία. Αυτό αφορά κυρίως τους Αλβανούς, αλλά οι Γάλλοι δεν μπορούν να τους κατονομάσουν για ευνόητους λόγους. Και φυσικά δεν μπορούν να πουν «ναι» στους Σκοπιανούς χωρίς να ανοίξουν την πόρτα στους Αλβανούς. Παράπλευρες απώλειες.

Σε ρυθμούς Μουντιάλ

H αλήθεια είναι ότι στην πορεία υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για το αν έπρεπε τελικά να κλειστεί το ραντεβού του Μητσοτάκη στο Βερολίνο με τον Χορστ Ζεεχόφερ, δεδομένης της κρίσης στις σχέσεις του CDU με την Aγκελα Μέρκελ. Ε, δεν ήταν γραφτό να γίνει αυτή τη φορά, καθώς στον Βαυαρό συνέβη κάτι έκτακτο και το ανέβαλε. Οχι, δεν ήταν λόγω του ματς Γερμανίας – Νότιας Κορέας στο Μουντιάλ, για το οποίο μπλόκαραν χθες το απόγευμα όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο. Ο Ζεεχόφερ έπρεπε να παρέμβει στην Μπούντεσταγκ για το ιταλικό πλοίο «Lifeline». Οσο για τον Μητσοτάκη, πήγε σε υπαίθρια μπιραρία και παρακολούθησε τον αγώνα συντροφιά με ένα ποτήρι μπίρα και Eλληνες δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή