Η Ευρώπη και η πολιτική των ΗΠΑ

Η Ευρώπη και η πολιτική των ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τέτοια κρίση αυτοπεποίθησης, που το μέλλον της αίφνης φαίνεται να εξαρτάται από τις εξελίξεις γύρω από ένα θέμα, το οποίο, ενώ δεν βρίσκεται σε έξαρση, αποτελεί νάρκη στα θεμέλιά της. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά αυτή που αφορά τη μετανάστευση μπορεί είτε να την ενισχύσει είτε να τη διαλύσει», δήλωσε χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η πολιτική τύχη της ίδιας θα κριθεί από το εάν ο συντηρητικός κυβερνητικός εταίρος της θα ικανοποιηθεί από τις λύσεις που θα προκύψουν από μια σύνοδο στην οποία πολλοί συμμετέχοντες προσήλθαν με αντίθετες θέσεις και επιδιώξεις.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για την πολιτική των ΗΠΑ, της υπερδύναμης που έως τώρα εγγυάτο την ασφάλειά τους. «Παρ’ όλες τις άοκνες προσπάθειές μας να διαφυλάξουμε την ενότητα της Δύσης, οι διατλαντικές σχέσεις αντιμετωπίζουν τρομερή πίεση λόγω των πολιτικών του προέδρου Τραμπ. Δυστυχώς, οι διαφορές δεν περιορίζονται στο εμπόριο», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε στον Guardian ότι η συμπεριφορά των ΗΠΑ άρχισε να μοιάζει με «ένα αμερικανικό δόγμα στο οποίο δεν υπάρχουν φίλοι, μόνο εχθροί». Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο Τραμπ θα εκμεταλλευθεί τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου για να επιτεθεί στον αμυντικό θεσμό, όπως έκανε στην πρόσφατη σύνοδο του G7 στον Καναδά.

Ωστόσο, ενώ ο Τραμπ προσβάλλει και θορυβεί τους συμμάχους των ΗΠΑ και επιδιώκει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, η επίσημη πολιτική της κυβερνήσεώς του δηλώνει άλλα. Σε κατάθεσή του σε υποεπιτροπή της Γερουσίας την περασμένη Τρίτη, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ ήταν σαφέστατος: «Η Κίνα και η Ρωσία θέλουν να διαλύσουν τη Δύση: η Ρωσία θέλει να τη διασπάσει και η Κίνα να την αντικαταστήσει. Ενα σημείο στο οποίο οι δύο αυτές χώρες είναι ιδιαιτέρως επιθετικές είναι η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Βασική προτεραιότητά μας εδώ είναι να διακόψουμε τη ρωσική επιθετικότητα». (Δύο μέρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθούν στις 16 Ιουλίου.) Οσον αφορά τη χώρα μας, ο Μίτσελ δήλωσε: «Χτίζουμε μια μακρόχρονη στρατηγική για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλλιεργούμε την Ελλάδα ως άγκυρα σταθερότητας στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια και εργαζόμαστε για τη συστηματική ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας».

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πώς εξελίσσεται η Ευρώπη, ποια είναι η πραγματική πολιτική των ΗΠΑ και τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή