Κωνσταντίνος Μίχαλος: Μαϊμούδες

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Μαϊμούδες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​​​ν είναι ο Λαζαρίδης αποστάτης, τότε ο Μίχαλος τι είναι;» αναρωτιόταν στέλεχος της αντιπολίτευσης. Αποστάτης, πάντως, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου δεν είναι. Για να μπορεί κάποιος να χαρακτηριστεί αποστάτης πρέπει προηγουμένως να έχει στρατευτεί εκεί απ’ όπου υποτίθεται ότι αποστατεί. Και ο Μίχαλος δεν ήταν ποτέ στρατευμένος.

Το λέει και ο ίδιος στις αλυσιδωτές εξομολογήσεις του στα media. Είχε τον τίτλο του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., αλλά «δεν είχα ποτέ κομματική ενασχόληση». Γι’ αυτό ακριβώς ήταν, προ της διαγραφής του, τόσο χρήσιμος στο κυβερνητικό μάρκετινγκ. Τα στελέχη και ο Τύπος της κυβέρνησης μπορούσαν να τον επικαλούνται ως δήθεν αντιρρησία στη Ν.Δ., ενώ ο ίδιος δεν αναγνώριζε καμία δέσμευσή του προς το κόμμα.

Η άρση αυτής της ερμαφρόδιτης –νεοδημοκρατικής και μη νεοδημοκρατικής– ταυτότητας απελευθερώνει τώρα τη θεσμική φωνή του Μίχαλου. Μπορεί χωρίς να του χρεώνουν σκοπιμότητες να εκπροσωπεί αδέσμευτος, όπως λέει, τον επιχειρηματικό κόσμο. Μπορεί να ζητάει να μη γίνουν εκλογές, ώστε να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση που έχει ανακηρύξει σε ταξικό εχθρό τον κλάδο που ο Μίχαλος εκπροσωπεί.

Ο επικεφαλής της Ενωσης των Επιμελητηρίων μπορεί –όπως έκανε πριν από λίγες ημέρες σε μια ομιλία του στη Θεσσαλονίκη– να ζητάει την υπέρβαση «της φιλοσοφίας που ενοχοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία»· και να προσδοκά αυτή την αλλαγή κουλτούρας από την κυβέρνηση που στέλνει τους επενδυτές «στα τσακίδια». Μπορεί να ζητάει «τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας»· και να περιμένει ότι αυτή η σύνδεση θα συντελεστεί μέσω του ασυλοποιημένου γαβρόγλειου πανεπιστημίου.

Oποιον «επιχειρηματικό κόσμο» κι αν φαντάζεται ότι εκπροσωπεί έτσι, ο Μίχαλος διαψεύδει, πάντως, τα σενάρια ότι ετοιμάζει κόμμα με την Παπακώστα και τους ακτιβιστές του εξωκοινοβουλευτικού νεοκαραμανλισμού.

Το να διεκδικείς τη σπιρτζοποίησή σου στο δεξιό πλευρό του Παππά δεν αποτελεί, άλλωστε, πολιτική πλατφόρμα. Ούτε το να αντηχείς τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Μητσοτάκη μπορεί να στηρίξει νέο πολιτικό προϊόν. Οσοι θέλγονται από τον ισχυρισμό ότι η ηγεσία της Ν.Δ. έχει παραδώσει το κόμμα στην Ακροδεξιά και στον Σαμαρά, μπορούν να ψηφίσουν τον αυθεντικό ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να έχουν ανάγκη έναν ΣΥΡΙΖΑ-μαϊμού φτιαγμένο από τη χολή απονενοημένων δεξιών;

Ούτως ή άλλως, είναι μάλλον δύσκολο να πείσεις ότι ο Μητσοτάκης «συρρικνώνει» ή «διαλύει» ένα κόμμα που προηγείται με δωδεκάμισι μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Οι παράγοντες που το επιχειρούν δίνουν στον στόχο τους την ευκαιρία να προβεί σε εύκολες κινήσεις γοήτρου. Σε εκκαθαρίσεις από τις οποίες το μόνο που χάνεται είναι η ηχορρύπανση – το «echo» από το μικροπολιτικό πανηγυράκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή