Το στοίχημα της μεγέθυνσης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο είναι το στοίχημα; Να οικοδομηθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια, όχι χάρη στο χαμηλό «εργατικό κόστος» (όπως σήμερα) αλλά με την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία διατηρήσιμων θέσεων εργασίας με νέες επενδύσεις. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων – το ανάποδο, «ρίχνω χρήματα και περιμένω να φυτρώσει ανάπτυξη», δεν είναι παρά μια καρικατούρα κεϊνσιανισμού. Η κρίσιμη μεταβλητή για να λειτουργήσει αυτός ο ενάρετος κύκλος είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών μακροπρόθεσμων κεφαλαίων.

Χρειαζόμαστε ξένα κεφάλαια και για τις δανειακές ανάγκες του κράτους και για επενδύσεις. Η προσέλκυσή τους, μια ούτως ή άλλως δύσκολη δουλειά, γίνεται πιο δύσκολη στο διεθνές (οικονομικό-πολιτικό) τοπίο, όπως διαμορφώνεται. Η επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τη διευκολύνουν. Εφόσον διατηρηθούν και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η συνετή δημοσιονομική πολιτική, η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων θα επιτρέψει τη συγκράτηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους μας μετά το 2032, όταν τελειώνει η 10ετής περίοδος χάριτος. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το κύριο πιστοποιητικό φερεγγυότητας προς τα ξένα κεφάλαια, που χρειαζόμαστε για την οικονομική μεγέθυνση. Αρκεί να αξιοποιηθεί από όλους – για παράδειγμα, από τις μάλλον νωθρές τράπεζες.

Γιατί από τη μεγέθυνση εξαρτάται τόσο η βιωσιμότητα του χρέους όσο και η διατήρηση της χώρας στην Ευρωζώνη. Το ύψος του πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ είναι ο μέσος ετήσιος όρος που τέθηκε, λογιστικά, για να κριθεί βιώσιμο το χρέος μας. Το 2,2% δεν είναι αμετάβλητο, γραμμένο σε μαρμάρινη πλάκα. Αν πετύχουμε το ΑΕΠ να αυξάνεται ταχύτερα από όσο υπολογίστηκε, το 2,2% θα μειώνεται σε 2% ή σε 1,5%. Δηλαδή, η μεγέθυνση δημιουργεί νέα περιθώρια περαιτέρω μεγέθυνσης. Για να αποσυμπιεστεί αυτό το σπιράλ, προαπαιτούμενο είναι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες παντού.

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup είναι μια καλή βάση για να κερδηθεί το στοίχημα της οικονομικής μεγέθυνσης. Η οικονομία κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Το πρώτο 3μηνο φέτος το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,35%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 9,5%, οι επενδύσεις αυξήθηκαν σε όλους τους κλάδους πλην των κλάδων μεταφορικού εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων, η παραγωγή της μεταποίησης αυξήθηκε 1,7% και ο τζίρος της αυξήθηκε 6,5%, οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 37,6%, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν 12,8%, η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε 2,57%. Παραμένουν άνεργοι 1 εκατ. συμπολίτες μας. Γι’ αυτούς, πρώτα και κύρια, πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα. Θα βοηθούσε αν γινόταν πράξη η σύσταση του προέδρου του ΣΕΒ, κ. Θ. Φέσσα: Οχι στην πολιτική πόλωση, ναι στην πολιτική σταθερότητα και στη συνεννόηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή