Πολιτικό… Δελφινάριο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κακοστημένη, κακόγουστη και κακοπαιγμένη όλη αυτή η παράσταση που δίνουν οι δύο συνεταίροι της κυβέρνησης Συρανέλ, με θέμα το Μακεδονικό. Θυμίζει σάτιρα Δελφιναρίου προκειμένου να διασκεδάσει ένα κοινό πολύ χαμηλών απαιτήσεων που προσπαθεί να ψυχαγωγηθεί και να δροσιστεί φτηνά ντάλα καλοκαίρι, ακούγοντας ατάκες χαμηλότατης υποστάθμης. Ατάκες που στη συγκεκριμένη περίπτωση εξευτελίζουν ανελέητα όχι μόνο την πολιτική ως απαραίτητη λειτουργία της κοινωνίας, αλλά και το δημοκρατικό σύστημα. Γιατί αυτό συμβαίνει με τις ακατάληπτες δηλώσεις του Π. Καμμένου και των κομπάρσων των ΑΝΕΛ για τη συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες, αλλά και με το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει τον «κουφό».

Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι συνεχίζει απτόητη να διατηρεί την εξουσία μία συγκυβέρνηση που υπέγραψε διεθνή συμφωνία την οποία το ένα σκέλος της χαρακτηρίζει «κακή», ορκίζεται ότι θα κάνει τα πάντα για να μην κυρωθεί από τη Βουλή και απειλεί ανοιχτά ότι θα ανατρέψει (την κυβέρνηση) όταν φτάσει εκείνη η ώρα. Ολο αυτό ενώ ο αρχηγός αυτού του σκέλους των Συρανέλ παραμένει υπουργός Εθνικής Αμυνας, συμμετέχει σε διάφορους πανηγυρισμούς, εξυμνεί (και εξυμνείται, αντίστοιχα) τον συνεταίρο του πρωθυπουργό που έβαλε την υπογραφή του στην περί ης ο λόγος συμφωνία, δηλώνει υπερήφανος και την υπερασπίζεται με πάθος.

Οι ατάκες όμως δεν τελειώνουν με τον χαρακτηρισμό της συμφωνίας για το Μακεδονικό ως «κακής» . Στην παράσταση του Δελφιναρίου ο Π. Καμμένος απαίτησε ξαφνικά δημοψήφισμα ή κύρωση με 180 ψήφους από τη Βουλή, ενώ σε μία άλλη άκρη της σκηνής ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς εξηγούσε στο κοινό ότι δεν χρειάζεται παρά 151 ψήφους ή και απλή πλειοψηφία των παρόντων και ο πρωταγωνιστής Αλ. Τσίπρας, μέσω του υποβολέα του Δ. Τζανακόπουλου, μασούσε τα λόγια του. Ελεγε ταυτόχρονα ότι αρκεί η ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής και ταυτόχρονα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για 180 ψήφους.

Το τι έχει ακουστεί αυτές τις μέρες για την άμοιρη συμφωνία, επιπλέον του καθημερινού σχεδόν φραστικού βομβαρδισμού από τον Π. Καμμένο, δεν περιγράφεται. Από «Πρώην Γιουγκοσλαβία της Δημοκρατικής Μακεδονίας», που την αποκάλεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα, και τις φοβερές αντικρουόμενες «τσαρλατανιές» του Κ. Ζουράρι, μέχρι τον ισχυρισμό του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών (μέλους των ΑΝΕΛ) Ν. Μαυραγάνη ότι οι υπογραφές που έβαλαν στις Πρέσπες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είναι ανίσχυρες. Οταν, κατά το Σύνταγμα, «ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της…» και «τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και οι υφυπουργοί, είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για τη γενική πολιτική της κυβέρνησης…».

Αναμφίβολα, το σενάριο της παράστασης το έχουν γράψει μαζί οι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος και ο καθένας λέει τις δικές του ατάκες αυτοσχεδιάζοντας για να το υπηρετήσει. Για να φτάσουν, δηλαδή, μαζί στις εκλογές και τότε να υποδυθούν τους τσακωμένους. Αν η συμφωνία δεν μείνει «αμανάτι» για κύρωση στην επόμενη κυβέρνηση!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή