Τίποτα δεν είναι απλό και μαύρο-άσπρο στο διεθνές περιβάλλον. Ζούμε σε εποχή όλο και πιο βαθιών τεκτονικών αλλαγών, όπου το αντισυστημικό είναι το… κανονικό. Οι εκπλήξεις είναι ο κανόνας.
Μπορεί, για παράδειγμα, να είσαι ο Ελληνας πρωθυπουργός και να πιστεύεις ότι έχεις κάνει μεγάλους συμβιβασμούς για να μείνει η χώρα σου στο ευρώ. Επισκέπτεσαι τον Λευκό Οίκο για να συναντήσεις τον ηγέτη της Δύσης, από τον οποίο περιμένεις να σε συγχαρεί, όπως οι προκάτοχοί του, για τη «γενναία απόφασή σου». Αντ’ αυτού, τον ακούς να σε ρωτάει διάφορα με φράσεις των είκοσι δευτερολέπτων για να καταλήξει στη βασική απορία: «Γιατί δεν φύγατε από το ευρώ;». Και πριν προλάβεις να απαντήσεις, τον ακούς να σου λέει «ήταν μία κακή επιχειρηματική απόφαση να μείνετε, δεν βγάζει νόημα». Πόση σύγχυση προκαλεί ένας ανάλογος διάλογος! Μετά πρέπει να μαντέψεις αν το εννοούσε, αν εκφράζει τη γενικότερη και επίσημη πολιτική, αν, αν, αν…
Είσαι επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός και βλέπεις τι γίνεται γύρω σου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Γερμανίδα καγκελάριος φθάνει να παρακαλεί κάποιες χώρες να τη βοηθήσουν επειδή το φθινόπωρο η Βαυαρία έχει τοπικές εκλογές. Ισχυροί ηγέτες με άποψη αμφισβητούν, πλέον, ανοικτά τις Βρυξέλλες και την πεπατημένη πορεία της Ε.Ε. Αντιλαμβάνεσαι πως δεν υπάρχει ακριβώς «ηγεσία» στην Ευρώπη, η οποία συμπιέζεται αφόρητα. Από τη μια απειλές, όπως το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί πλήρως και η φθίνουσα οικονομική και στρατηγική πορεία της. Από την άλλη, λαϊκισμός, εθνικισμός και «αυθάδεις» ηγέτες που αμφισβητούν τα πάντα. Η λογική και σοβαρή Αμερική είναι ακόμη εκεί αλλά μοιάζει να υποχωρεί, το ίδιο και το ευρωπαϊκό «κέντρο».
Συμμετέχεις μετά σε ένα παγκόσμιο φόρουμ που οργανώνουν οι Κινέζοι και βλέπεις καθαρό όραμα, σχέδιο και –το κυριότερο– απίστευτη ενέργεια και «δύναμη». Και ταυτόχρονα ξέρεις ότι κάπου στο παιχνίδι υπάρχει πάντα ένας Πούτιν, ο οποίος με τα χρήματα που κοστίζει ένα F-35 έχει καταφέρει να κάνει άνω-κάτω τη Δύση με έναν υβριδικό και ανορθόδοξο πόλεμο επιρροής. Μέχρι τώρα ο εκάστοτε Ελληνας ηγέτης ήξερε τα δεδομένα και ακολουθούσε τον μεταπολεμικό τυφλοσούρτη. Τώρα, και ακόμη περισσότερο σε 5-10 χρόνια, φοβάμαι ότι και τα καλύτερα ελληνικά μυαλά να βάλεις σε ένα τραπέζι θα δυσκολευθούν να χαράξουν πορεία, γιατί απλώς αλλάζει συνέχεια ο «χάρτης».