Οι αντιμνημονιακοί και τα σκουπίδια

Οι αντιμνημονιακοί και τα σκουπίδια

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​νας τυπικός «επαναστάτης», από αυτούς που συνέπηξαν τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κέρδισε τις εκλογές στον Δήμο Κέρκυρας. Ο κ. Κώστας Νικολούζος ηγείτο του συνδυασμού «Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση. Ανατροπή-Αλληλεγγύη-Αξιοπρέπεια» και ο δικτυακός του τόπος επιβεβαιώνει το όνομά του. Εκεί (ανάμεσα στα ψηφίσματα για «αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό», στα άρθρα για τον Ρωμανό και «την υποκρισία του αστικού κράτους και ιδιαίτερα της κυβέρνησης, που ενώ διευκολύνουν κάθε είδους εγκληματίες, εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε έναν έφηβο», και την «αντίσταση των ευρωπαϊκών λαών απέναντι στο 4ο Ράιχ») υπάρχουν ανοιχτές επιστολές κατά της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων «Οχι, κ. Μητσοτάκη, συνένοχός σας δεν γίνομαι» (14.11.2014) και φυσικά πύρινοι λόγοι κατά της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ρημάζει επί δεκαετίες: «Να σταθούμε απέναντι σε κάθε μπουλντόζα που θα προσπαθήσει να αφανίσει τον πλούτο της χώρας μας» (22.7.2014).

Το κατάφερε, έστω βραχυπροθέσμως. Με δικαστικές αγωγές κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, καθυστερεί μια επένδυση 400 εκατ. ευρώ στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, επειδή, λέει, τα μονοπάτια που υπάρχουν είναι… δημοτικά. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά ο δήμαρχος κατέθεσε νέες αγωγές και αρχίζει το γαϊτανάκι των καθυστερήσεων, μπας και απαυδήσει ο επενδυτής να σηκωθεί να φύγει. Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η σημερινή κατάσταση του ακινήτου είναι τραγική: «Οι παραλίες και η λίμνη δίνουν την αίσθηση εγκατάλειψης, αφού είναι εμφανή τα απορρίμματα που κυρίως εκβράζονται εκεί από τη θάλασσα… Η περιοχή είναι άμεσα ευάλωτη σε κινδύνους δασικών πυρκαγιών. Δεν υπάρχει σήμερα κανένας σχεδιασμός για αποτροπή του κινδύνου αυτού, ούτε σε ό,τι αφορά προληπτικά μέτρα (π.χ. αντιπυρικές λωρίδες) ούτε σε μέτρα διαχείρισης της βλάστησης (π.χ. αραιώσεις στον υπόροφο) για μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς. Εξαλλου, τμήματα στη βόρεια πλευρά του ακινήτου έχουν ήδη εκτεθεί σε καταπατήσεις» (ΤΑΙΠΕΔ, Ιανουάριος 2013).

Αφηρημένες υποσχέσεις

Για τα σκουπίδια ο ριζοσπάστης δήμαρχος της Κέρκυρας υποσχέθηκε πολλά, αλλά αφηρημένα. Οπως η κ. Ρένα Δούρου στην Αττική, έπεισε τους Κερκυραίους ότι «οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν τα σκουπίδια αλλιώς». Στο 6.500 λέξεων πρόγραμμά του αφιερώνει 350 λέξεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων με προτεραιότητα τις προσλήψεις στην υπηρεσία καθαριότητας, «έτσι ώστε η υπόθεση της καθαριότητας του δήμου μας να μην περάσει σε χέρια ιδιωτών». Τα υπόλοιπα είναι τα γνωστά που εμφανίστηκαν σε κάθε συνδυασμό υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Eκτεταμένο πρόγραμμα κάδων ανακυκλώσιμων υλικών, γυαλί, χαρτί, πλαστικό αλουμίνιο κ.λπ. (…) κομποστοποίηση των οργανικών υλικών με εισαγωγή χωριστού κάδου συλλογής οργανικών, τη δημιουργία μονάδων δημοτικής κομποστοποίησης καθώς και την προώθηση προγραμμάτων κοινοτικής (σε επίπεδο γειτονιάς) και οικιακής κομποστοποίησης…» κ.λπ.

Καλά και άγια είναι όλα αυτά, μόνο απαιτούνται χρόνια για να υλοποιηθούν. Μέχρι να κατανοήσουν οι πολίτες τι είναι κομποστοποίηση, τα σκουπίδια άρχισαν να σωρεύονται στην Κέρκυρα. Το νησί των Φαιάκων έχει έναν υπερκορεσμένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι, ο οποίος είναι επισήμως κλειστός και έναν υπερσύγχρονο ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) της Λευκίμμης, ο οποίος αν και ολοκληρώθηκε το 2010 δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω αντιδράσεων περιοίκων και φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας. Εγιναν νόμιμες ή ημιπαράνομες εκδηλώσεις κατά της λειτουργίας του έτοιμου ΧΥΤΥ και (όπως στις Σκουριές) υπήρξαν εμπρησμοί μηχανημάτων. Κάθε καθυστέρηση χαιρετιζόταν ως «μια νίκη του μαζικού, λαϊκού, αυτόνομου και αυθόρμητου κινήματος που αναπτύχθηκε στη Λευκίμμη και σε όλη την Κέρκυρα, ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάστηκε για το νησί μας» (ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, 21.2.2014). Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δήλωνε ότι «για τον Δήμο της Κέρκυρας το θέμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης έχει λήξει. Δεν υπάρχει συζήτηση για οποιαδήποτε χρήση της εγκατάστασης ως ΧΥΤΑ, ως ΧΥΤΥ ή ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων» (28.11.2014).

Περήφανη διαπραγμάτευση

Το κίνημα φούντωνε και τα βουνά των σκουπιδιών κέρδιζαν ύψος στους δρόμους της τουριστικής Κέρκυρας. Φέτος η κατάσταση έγινε αφόρητη: «Βουνά από απορρίμματα παντού, εικόνες με τουρίστες να φωτογραφίζουν μνημεία καλυμμένα από σκουπίδια, εκπαιδευτική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία στα σχολεία, συμβουλές από ιατρικό σύλλογο και, τέλος, φωτιές να ξεσπούν ξαφνικά σε σημεία που τα σκουπίδια μετρούν χιλιόμετρα» (CorfuNews 2.6.2018). Κάποιοι τουριστικοί πράκτορες άρχισαν να στέλνουν μηνύματα για ακυρώσεις κρατήσεων.

Η πρώτη αντίδραση του δημάρχου της «ριζοσπαστικής κίνησης» ήταν η παρανομία. Τα απορριμματοφόρα επιχείρησαν να εναποθέσουν σκουπίδια στον κλειστό ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, σε χώρο δηλαδή όπου δεν επιτρέπεται, αφού τα κύτταρα έχουν κλείσει και έχουν μπει σε διαδικασία αποκατάστασης. Συνελήφθη. Η άλλη λύση, που προέκριναν όλοι οι φορείς, ήταν να μεταφερθούν τα σκουπίδια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να απαιτήσουμε να μεταφέρουμε τα σκουπίδια στον κοντινότερο διαθέσιμα ΧΥΤΑ. Εγώ δέχομαι να στρατοπεδεύσουμε στην Αθήνα μέχρι να πετύχουμε τη μεταφορά των δεμάτων των απορριμμάτων», είπε ο δήμαρχος. Αυτό ήταν κάτι σαν τη διαπραγμάτευση του 2015, όταν διαδηλώναμε για να πάρουν τα οικονομικά μας βάρη άλλοι.

Τελικώς η Δημοκρατία α λα ΣΥΡΙΖΑ δεν δούλεψε, παρά το γεγονός ότι η απόφαση να μεταφερθούν τα σκουπίδια αλλού ήταν ομόφωνη. Σίγουρα κάποιοι στην Κέρκυρα θα είπαν «This is a coup», διότι δεν ελήφθη υπόψη η ομόθυμη απαίτηση του λαού, αλλά ο ριζοσπάστης δήμαρχος μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν τροπάρι. Ανοιξαν τον έτοιμο από το 2010 ΧΥΤΥ της Λευκίμμης, και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτεινή Βάκη υπερασπίζεται την επιλογή γράφοντας «για τις χωματερές που άνοιγαν παρανόμως σε δασικές εκτάσεις τοποθετήθηκαν οι ευαίσθητοι συμπολίτες μας; Για τις αρρώστιες που επίκεινται και τις χιλιάδες ακυρώσεις αφίξεων καμιά κουβέντα;». Αλλά εν τω μεταξύ το τζίνι είχε βγει από το μπουκάλι. Το δηλητήριο του ριζοσπαστικού λαϊκισμού έχει απλωθεί και δύσκολα θα βρεθεί αντίδοτο.

Για όσους αναρωτιούνται τι γίνονται τόσοι αστυνομικοί, ας δουν την Κέρκυρα. Εκεί τα σκουπίδια έχουν προστασία VIP. Τα απορριμματοφόρα κινούνται συνοδεία περιπολικών και ΜΑΤ είναι παρατεταγμένα στους δρόμους. Ποιος είπε ότι οι ιδεοληψίες δεν παράγουν αποτελέσματα και δεν έχουν πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή