Οι χρήσιμοι γεφυροποιοί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν εξόργισε την κυβέρνηση, που έσπευσε να αποδοκιμάσει ως «δημόσιες σχέσεις» την πρωτοβουλία της πρώην ΥΠΕΞ να ανοίξει έναν, έστω μικρό, δίαυλο επικοινωνίας για το θέμα των δύο κρατούμενων στρατιωτικών μας. Παραβλέποντας τη δήλωση του κ. Καμμένου καθώς δεν εμπίπτει στα όρια της πολιτικής, η αντίδραση του Μαξίμου ήταν μάλλον υπερβολική, αποσκοπούσε στο να πλήξει τη Ν.Δ. σε ένα θέμα που υποτίθεται απαιτεί εθνική συναίνεση και κάποιες προσωπικότητες ίσως μπορεί να φανούν χρήσιμες. Στην παγκόσμια διπλωματία πρακτικές του είδους για την άρση επικίνδυνων αδιεξόδων όταν τα επίσημα κανάλια δεν λειτουργούν, συνηθίζονται.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι ήταν εκείνος που έπαιξε ρόλο μεσάζοντος, στην κρίση των πυραύλων το 1962 στην Κούβα μεταξύ του προέδρου αδερφού του και του Νικήτα Χρουστσόφ, για να αποφευχθεί ο πυρηνικός όλεθρος. Ενας Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας ήταν ο «ταχυδρόμος» ανάμεσα στον Ρέιγκαν και τον Μπρέζνιεφ, στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου που οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων βρίσκονταν στην κατάψυξη. Αλλά και στα καθ’ ημάς υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρήθηκε «μπάι πας» στην επίσημη εξωτερική πολιτική.

Ηταν Σεπτέμβριος του 1994 όταν αλβανικό δικαστήριο στα Τίρανα καταδίκασε σε πολύχρονες ποινές φυλάκισης πέντε στελέχη της ομογενειακής οργάνωσης Ομόνοια με την κατηγορία της κατασκοπείας και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έφθασαν στα όρια της πλήρους ρήξης. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος σε μια προσπάθεια εκτόνωσης προσέγγισε, με συγκατάθεση του Ανδρέα Παπανδρέου, έναν Ελληνοαμερικανό, Τσάμη, από τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας ονόματι Μέτο Λάγια, στενό φίλο του Σαλί Μπερίσα. Ο Λάγια δεν ήταν τυχαίος. Πράκτορας της αμερικανικής DEA στον πόλεμο του Βιετνάμ, με Ελληνίδα γυναίκα και πλούσιος, διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Μπερίσα ενώ κατείχε και ελληνικό διαβατήριο. Διαρκούσης της δίκης ο Αλέκος Παπαδόπουλος συναντήθηκε μυστικά δύο φορές με τον Λάγια στο κότερό του, τη μία στην Κέρκυρα και την άλλη στα Σύβοτα, ζητώντας του να μεσολαβήσει στον Μπερίσα. Μερικούς μήνες μετά οι Ελληνες ομογενείς κρίθηκαν στην επαναληπτική δίκη αθώοι… Η πρωτοβουλία του Παπαδόπουλου έφερε αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με άλλες επίσης εξωθεσμικές κινήσεις, όπως του Ελληνοαμερικανού δημοσιογράφου Νίκου Γκατζογιαννη.

Προς τι, λοιπόν, θα ήταν εθνικά επιζήμια μια παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη στον Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς μας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή