Η κινεζική ιδέα για νίκη χωρίς μάχη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται σε πόλεμο με όλους. Με τους μετανάστες και τους Δημοκρατικούς, με την Ευρώπη και τον Καναδά, με το Κογκρέσο και τους συνεργάτες του και πάνω απ’ όλα με την ίδια την έννοια της αλήθειας. Κάθε πόλεμος του Τραμπ έχει μια σκοτεινή σκοπιμότητα. Ας δούμε για παράδειγμα τον εμπορικό πόλεμο που κλιμακώνει, γιατί γνωρίζει ότι το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» κινητοποιεί τους οπαδούς του να υποστηρίξουν στις φθινοπωρινές εκλογές για το Κογκρέσο τούς υποψηφίους της αρεσκείας του. Η διατήρηση της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας θα ισοδυναμεί με αναβάπτιση του Αμερικανού προέδρου στη λαϊκή ετυμηγορία, κάτι που εκτιμά ότι θα αποδυναμώσει τα σχέδια εκείνων που ετοιμάζονται να «δέσουν» την κατηγορία της μυστικής συνεργασίας του με το Κρεμλίνο για την υποβοήθηση της υποψηφιότητάς του στις εκλογές του 2016. Με άλλα λόγια, κήρυξε εμπορικό πόλεμο για να κατορθώσει να ακυρώσει το κατηγορητήριο ότι διέπραξε εθνική προδοσία.

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα πλήξει τις ΗΠΑ για τρεις λόγους. Πρώτον, η επιβολή δασμών θα καταστήσει ακριβότερες τις πρώτες ύλες για αμέτρητα αμερικανικά αγαθά, με αποτέλεσμα να πληγούν η ανταγωνιστικότητα και η αγορά εργασίας της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα, τα αντίποινα των εμπορικών εταίρων θα υψώσουν μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση των αμερικανικών αγαθών στις ξένες αγορές γιατί θα τα καταστήσουν ακριβότερα. Δεύτερον, ένα από τα θεμελιώδη οφέλη της παγκοσμιοποίησης είναι η παγκόσμια μείωση του πληθωρισμού εφόσον το ελεύθερο εμπόριο εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές. Η επιστροφή του προστατευτισμού θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό. Τρίτον, οι κεντρικές τράπεζες, για να αποκλιμακώσουν τον πληθωρισμό, θα αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού καθιστώντας τις επενδύσεις δυσχερέστερες, την ανάπτυξη χαμηλότερη και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ακριβότερη, σε μια συγκυρία που το παγκόσμιο χρέος είναι μεγαλύτερο από ποτέ και το έλλειμμα των ΗΠΑ εκτοξεύεται στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, εξαιτίας των φοροαπαλλαγών υπέρ των πλουσίων.

Την ίδια ώρα η Κίνα αξιοποιεί τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ για να απωθήσει τους Aμερικανούς πέρα από την κορεατική χερσόνησο και απλώνει τη ναυτική παρουσία της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Απαλύνει το πλήγμα των αμερικανικών δασμών χαμηλώνοντας την ισοτιμία του γουάν με το δολάριο και ανοίγει ταχύτερα την αγορά της σε αμερικανικές ιδιωτικές επενδύσεις που θα τη βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα «Made in China 2025», που στόχο έχει την κατάκτηση της πρωτοπορίας σε όλους τους τομείς προηγμένης τεχνολογίας.

Ο Κινέζος φιλόσοφος του πολέμου Σουν Τζου μιλούσε για τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν νίκη χωρίς μάχη. Προφανώς στο Πεκίνο τον έχουν μελετήσει με προσοχή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT