Αθήνα – Σκόπια – Μόσχα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από έναν μήνα ακριβώς, μία μέρα μετά την ανακοίνωση ότι η Αθήνα και τα Σκόπια είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρισκόταν στη Μόσχα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Στις δηλώσεις των δύο, δεν φαινόταν καμία σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. «Σημειώσαμε το κοινό συμφέρον μας να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε σε σημαντικό βαθμό το κληροδότημα των προγόνων μας και τις σχέσεις που κρατούν πάνω από έναν αιώνα», δήλωσε ο Λαβρόφ. Εάν υπήρχε κάποιο ερώτημα για τη δήλωση αυτή θα αφορούσε το σχετικώς μικρό διάστημα στο οποίο αναφερόταν ο Ρώσος υπουργός, αφού φιλικές σχέσεις υπήρχαν και πολύ πριν από τη Ρωσική Επανάσταση. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Σήμερα, μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, η φιλία αυτή δοκιμάζεται όσο ποτέ μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Η υπόθεση φαίνεται να κρύβει πολλά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (του Βασίλη Νέδου στην «Κ» της Τετάρτης), η υπόθεση αποκαλύπτει μια υπόγεια ένταση που υπήρχε μεταξύ Αθηνών και Μόσχας τα τελευταία δύο χρόνια. Ανάμεσα στα επιχειρήματα υπέρ μιας λύσης του προβλήματος με τα Σκόπια ήταν η ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω ενίσχυση της επιρροής της Μόσχας (αλλά και της Αγκυρας) στην περιοχή. Ηταν γνωστή η ρωσική αντίθεση στην επιδίωξη της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων άνοιγε τον δρόμο σε αυτό το ενδεχόμενο (εφόσον οι δύο χώρες προχωρούσαν με τα συμφωνηθέντα). Μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, ο Λαβρόφ είχε δηλώσει για το ζήτημα: «Πάντα υπογραμμίζαμε τη στήριξή μας για την επίτευξη συμφωνίας χωρίς εξωτερική ανάμειξη και χωρίς την επιβολή ψεύτικων προϋποθέσεων». Χθες, μία μέρα μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διαμαρτυρήθηκε για την «απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι». Οσο και αν ελπίζει η Αθήνα ότι θα περιοριστεί η ένταση με τη Μόσχα, η βαρύτητα των κατηγοριών στις οποίες αναφέρεται η Ελλάδα και τα επικείμενα ρωσικά αντίμετρα προμηνύουν επιδείνωση των σχέσεων.

Οι κατηγορίες εναντίον των τεσσάρων Ρώσων είναι τόσο βαριές που επείγει η περαιτέρω διερεύνηση του βαθμού της υπόγειας ρωσικής επιρροής στην ελληνική πολιτική και διπλωματία, σε εκκλησιαστικούς και μοναστικούς κύκλους, καθώς και σε μέσα ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή