Εκλογές κόντρα στην αμφιβολία

Εκλογές κόντρα στην αμφιβολία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Ετοιμαζόμαστε για μια περίοδο δύσκολων καταστάσεων για την πολύπαθη δημοκρατική μας τάξη; Θα ήταν μεγάλη «ατυχία»! Πλην όμως, αν λάβουμε τοις μετρητοίς όσα διαχέονται από τα υπόγεια του Μαξίμου προς τους συναδέλφους του πολιτικού ρεπορτάζ, στην κυβέρνηση ασχολούνται εντατικά προετοιμάζοντας το επόμενο λάθος τους.

Γιατί δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η εντατική εκλογολογία, η διαρκής αμφισβήτηση των κεκτημένων της κρίσης (γιατί υπάρχουν και –πολλά– τέτοια) και η έμπρακτη αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου σίγουρη για το δέον επόμενο βήμα της, πολύ ευκολότερα από όσο νομίζουν άνθρωποι που δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ τη δυσκολία της οικονομικής επιβίωσης, θα βλάψουν την ασθενική ανάκαμψη.

Αν υπάρχει κάτι που «σιχαίνεται» η οικονομία, αυτό είναι η αμφιβολία της επόμενης μέρας. Αν δεχτούμε ότι η «σωτηρία» που δικαίως περιμένουμε, θα έρθει μόνον από τους επιχειρηματίες και όχι από κάποιους κυβερνητικούς γραφειοκράτες (αυτοί έχουν άλλα «καθήκοντα»), τότε αυτό που μετρά είναι τρία πράγματα: α) οι προοπτικές μεγέθυνσης της αγοράς, β) οι ευκαιρίες κέρδους και γ) οι συνθήκες χρηματοδότησης.

Προτού αναρωτηθείτε ποια είναι η σωστή απάντηση στα τρία αυτά ερωτήματα, λάβετε υπόψη σας ότι ουδείς πρόκειται ποτέ να ξεκινήσει να τη σκέφτεται όσο υπάρχει πολιτική αστάθεια και αμφιβολία για το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων. Κανείς δεν πιστεύει, ούτε βεβαίως στη δική του παράταξη, τον πρωθυπουργό όταν διαβεβαιώνει πως οι εκλογές θα γίνουν σε 14 μήνες από σήμερα. Δεν αμφισβητείται βεβαίως η διάθεση των κυβερνητικών να μην εγκαταλείψουν τις κυβερνητικές καρέκλες. Κάθε άλλο! Οταν όμως έριξαν στην αγορά το θέμα των Σκοπίων γνώριζαν ότι οι ημέρες της συγκυβέρνησης με τον κ. Καμμένο ήσαν πλέον μετρημένες. Ηδη άλλωστε, ο κ. Τσίπρας διευθύνει κυβέρνηση υπό προθεσμία. Μάλιστα, σαν να μην αρκούσαν οι δικές μας συγκρούσεις, οι ανωμαλίες που προκαλούνται από την έντονη εθνικιστική διαμάχη στο βόρειο κρατίδιο κατέστησαν διά των χειρισμών του κ. Τσίπρα καθοριστικές στα δικά μας πράγματα. Θα ήσαν όλα πιο απλά αν ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει τον κ. Ζάεφ: «Κάνε όσα λες ότι θες να κάνεις κι έλα μετά να κλείσουμε –μια κι έξω– τη συμφωνία».

Κι αν το Σκοπιανό δεν ήταν αρκετό για να καλλιεργηθούν εντυπώσεις ως προς τη διάρκεια και τις προοπτικές της διακυβέρνησης, δημιουργείται η εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας θα αναγγείλει από το βήμα της διεθνούς εκθέσεως της Θεσσαλονίκης τη μεγάλη ανατροπή στην οικονομία. Αν βεβαίως σκέφτεται να κάνει εκλογές το φθινόπωρο, τότε ας πει ό,τι αγαπά κι ας το θέσει προς έγκριση στον λαό: ο χρονικός ορίζοντας, όταν είναι μακρύς, μετράει διπλά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή