Το ελληνικό καλοκαίρι του 2048

Το ελληνικό καλοκαίρι του 2048

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή καταγράφηκε το 1965 σε έκθεση που απέστειλαν επιστήμονες στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, όπου επισήμαναν ότι εντός των επόμενων δεκαετιών αναμένονται «μετρήσιμες και ενδεχομένως οριστικές μεταβολές στο κλίμα». Πέρασαν πάνω από είκοσι χρόνια εφησυχασμού μέχρι που φθάσαμε στο «θερμό 1988». «Οι πρώτοι πέντε μήνες του 1988 είναι οι θερμότεροι των τελευταίων 130 ετών», κατέθεσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA Τζέιμς Χάνσεν σε επιτροπή του Κογκρέσου στις 23 Ιουνίου 1988. Τριάντα χρόνια μετά, οι προειδοποιήσεις του Χάνσεν επιβεβαιώθηκαν. Οι μισοί πάγοι της Αρκτικής έχουν εξαφανιστεί, ο ρυθμός που υποχωρούν οι πάγοι της Ανταρκτικής έχει τριπλασιαστεί και κάθε νέο έτος σπάει το ρεκόρ θερμοκρασίας του προηγούμενου.

Η ανεπαρκής αντίδραση στην κλιματική αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρωτεργάτες του οικονομικού μοντέλου που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα αρνούνται να το εγκαταλείψουν. Στην Αμερική η επιβολή φόρων και ρυθμίσεων υπέρ της καθαρής ενέργειας πολεμήθηκε από τους υποστηρικτές της μηδενικής κρατικής παρέμβασης, για να φθάσουμε στην προεδρία Τραμπ, που αρνείται ότι υπάρχει ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή (επιμένει ότι οι επιπτώσεις στο κλίμα οφείλονται κυρίως σε φυσιολογικές μεταβολές της περιστροφής της Γης).

Τι θα γίνει τα επόμενα τριάντα χρόνια; Αν λιώσουν όλοι οι πάγοι της Ανταρκτικής, θα ανεβεί η στάθμη των θαλασσών κατά 60 μέτρα, ενώ, αν λιώσει μόνον το ευαίσθητο δυτικό κομμάτι, η άνοδος θα είναι 6 μέτρα. Σε σχετικό ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε πέρυσι η Αμερικανίδα δημοσιογράφος του περιοδικού New Yorker Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ, ο 77χρονος σήμερα Χάνσεν προέβλεψε, μεταξύ άλλων, περισσότερες ξηρασίες στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, που θα επιτείνουν τις πολεμικές συγκρούσεις. Ηδη το νερό αποτελεί κρίσιμη αιτία της σύγκρουσης της Συρίας με την Τουρκία, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότι στη βορειοδυτική Αγγλία, που αυτό το καλοκαίρι πλήττεται από πρωτοφανή ξηρασία, έχει υποχωρήσει επικίνδυνα η στάθμη των ταμιευτήρων ύδατος και από τις 5 Αυγούστου θα επιβληθεί απαγόρευση της χρήσης νερού με αντλίες. Οσοι θα ποτίζουν τον κήπο ή θα πλένουν το αυτοκίνητο με αντλίες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 στερλίνες (1.130 ευρώ). Οσο για την Ελλάδα, ο ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός έχει προειδοποιήσει με ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή μέσα στα επόμενα 50 χρόνια μπορεί να είναι μεγαλύτερες από ολόκληρο το δημόσιο χρέος που σήμερα ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ.

Παρά τους σκοτεινούς οιωνούς, η ανθρωπότητα δεν είναι καταδικασμένη. Η επιστήμη προσφέρει επαναστατικές λύσεις. Μόνον που δεν θα εφαρμοστούν αν δεν ενταχθούν σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή