e-απεξάρτηση λόγω διακοπών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

«​Ανεβάζει ηλιοβασίλεμα ο Νίκος, ανεβάζει αμέσως μετά η Χριστίνα. Πάει για μπάνιο η Χριστίνα, ποστάρει φωτογραφία με τσιπουράκι πλάι στο κύμα ο Νίκος. Βγαίνει φωτογραφία με πλατύ χαμόγελο ο ένας, ακολουθεί με ακόμη πιο πλατύ χαμόγελο ο άλλος. Αυτό γίνεται συνέχεια από τότε που χώρισαν. Είναι όλη μέρα στα σόσιαλ μίντια, παρακολουθούν ο ένας τον άλλο και διαγωνίζονται στο ποιος θα δείξει ότι περνάει καλύτερα. Ενώ στην πραγματικότητα είναι και οι δύο χάλια». Και τι θα γίνει; – ρώτησα με αληθινό ενδιαφέρον για τους κοινούς, συνομήλικους φίλους μας.

«Θα τα ξαναβρούν, και αν τσακωθούν και πάλι, θα το μάθουμε από τo Ιnstagram. Οταν θα αρχίσουν πάλι οι απανωτές αναρτήσεις, κάτι δεν θα πηγαίνει καλά…». Ολοι έχουμε στον κύκλο μας φίλους ή γνωστούς που η προσωπική τους ζωή «ξεβάφει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε στιγμή, καλή, κακή, βροχερή, καλοκαιρινή, πασχαλινή, οικογενειακή, μοναχική, θα τη δούμε στο timeline.

Εχουμε πλέον φίλους που έχουν γνωριστεί και έχουν κάνει μακροχρόνια σχέση μέσα από τα σόσιαλ μίντια –το Facebook είναι 14 ετών, διανύει την εφηβεία του–, χωρίζουν μέσα απ’ αυτά, προσπαθούν να κάνουν ο ένας τον άλλον να ζηλέψει μέσα απ’ αυτά, ό,τι τέλος πάντων κάναμε παλιότερα πιο δύσκολα και με μεγάλο κόπο, τώρα γίνεται με ένα like, ένα μπλοκ, μια ανάρτηση που ξεχειλίζει δηλητήριο, ένα ψαχούλεμα στις φωτογραφίες, ένα tweet, ένα ψεύτικο προφίλ σε ρόλο «κατασκόπου».

Η τελευταία τάση ακούει στο όνομα Gatsbying και είναι ουσιαστικά η σχεδόν εμμονική προσπάθεια να δείξεις ότι περνάς καλά, ότι βρίσκεσαι στα καλύτερα μέρη, απολαμβάνεις τα καλύτερα φαγητά, τα καλύτερα κοκτέιλ, είσαι η ψυχή του πάρτι, μέσα στην καρδιά του λάιφ-στάιλ, μια εικόνα παραμορφωτική, κάτι ανάλογο με τον «υπέροχο Γκάτσμπι», τον γιο φτωχών αγροτών που συστηνόταν ως μέλος πάμπλουτης οικογένειας.

Το γιατί κάποιοι θέλουν να χτίσουν έναν μύθο γύρω από τον εαυτό τους μάλλον απαιτεί ψυχαναλυτική προσέγγιση, δεν είμαστε ειδικοί ούτε και θέλουμε να μπούμε σ’ αυτά τα χωράφια. Αντιθέτως, παρατηρώντας τους συνομήλικους χρήστες των σόσιαλ μίντια, ανθρώπους λίγο πάνω απ’ τα σαράντα, που δεν γεννήθηκαν με ένα smart phone στο χέρι, αλλά που έμαθαν να το χειρίζονται, βλέπω ότι υπάρχει το Gatsbying και γενικότερα μεγάλες δόσεις διαδικτυακής ξιπασιάς, υπάρχει όμως και μια τάση «αποσύνδεσης» που αυξάνεται διαρκώς.

Είναι πολλοί όσοι θέλουν να βγουν απ’ την πρίζα. Να μην ποστάρουν τίποτα, να μην παρακολουθούν τους άλλους αλλά και να μην τους παρακολουθεί κανείς. Το πού θα περάσουν τις διακοπές τους και πώς, να είναι μια έκπληξη, ένα μυστικό που θα το μοιραστούν με τους φίλους τους όταν θα επιστρέψουν στη βάση. Είναι καλό να αποσύρεσαι για λίγο, να μην είσαι διαρκώς εκτεθειμένος, διαρκώς στο φως, σε μια οθόνη κινητού ή τάμπλετ. Αυτό το καλοκαίρι οι διακοπές μου θα γίνουν σε «στενό» κύκλο. Και στα σόσιαλ μίντια θα γράφει: «Κλειστό λόγω διακοπών».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT