Επεα πτερόεντα και Εθνική Κροατίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

​Στην αριστουργηματική «Αμφιβολία» του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ, ο ιερέας Φλιν (Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν), ο ίδιος θύμα μιας ανυπόστατης βαριάς κατηγορίας, καταφεύγει στο θυμωμένο κήρυγμά του σε μια παραβολή για το κουτσομπολιό, τη διασπορά ψευδών φημών: Οταν μια γυναίκα ρωτάει στην εξομολόγηση τον ιερέα αν είναι αμαρτία το κουτσομπολιό, εκείνος της ζητάει να ανεβεί στη στέγη του σπιτιού της, να σκίσει ένα πουπουλένιο μαξιλάρι, σκορπίζοντας τα φτερά στον άνεμο, και μετά να προσπαθήσει να τα μαζέψει όλα. «Αυτό», είπε ο πάτερ, «είναι το κουτσομπολιό».

Φευ, πάτερ, πιο εύκολο είναι να βρεις και να συγκεντρώσεις τα πούπουλα ενός μαξιλαριού από το να προσπαθήσεις να ψαρέψεις μια ψεύτικη είδηση από το Ιντερνετ. Πολύ μικρό παράδειγμα: την προηγούμενη Τρίτη το απόγευμα, ο συνάδελφος Κώστας Γιαννακίδης ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μια είδηση από ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα. «Συγκλονίζει η Εθνική Κροατίας: “Η χώρα διοικείται από εγκληματική οργάνωση”» ήταν ο τίτλος του θέματος, το οποίο ανέφερε ότι σε ανοικτή επιστολή της η ομάδα ανακοινώνει ότι δωρίζει το πριμ του Μουντιάλ σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τους διεφθαρμένους πολιτικούς της χώρας της. Οταν αναζήτησα την πρωτότυπη είδηση ή έστω κάποια αναφορά στο θέμα από ξένα ΜΜΕ, δεν προέκυψε τίποτα. Περίεργο. Ενημέρωσα τον Κώστα, ο οποίος άμεσα κατέβασε το ποστ του μέχρι να βγάλουμε άκρη. Χωρίς υπερβολή, δεν μας πήρε πάνω από πέντε λεπτά για να διαπιστώσουμε ότι ουδέποτε η Εθνική Κροατίας συνέταξε αυτή ή οποιαδήποτε άλλη επιστολή. Επρόκειτο για ένα σατιρικό κείμενο που είχε αναρτηθεί σε κροατική ιστοσελίδα, δήθεν ως επιστολή του προπονητή Ζλάτκο Ντάλιτς. Το κείμενο είχε τίτλο «Παράλληλο σύμπαν» και υπογραφή του συντάκτη του, Ιγκορ Πρέμουζιτς. Είχε αναπαραχθεί από τη σελίδα συνδέσμου Κροατών φιλάθλων, από όπου είχε «διαρρεύσει» στην πάντα διψασμένη για καταγγελτικά κείμενα χώρα μας, αρχικά σε ένα αθλητικό σάιτ, έπειτα σε ένα δεύτερο και κατόπιν σε δεκάδες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες (φωτεινή εξαίρεση το kathimerini.gr).

Αυτές οι γραμμές γράφονται Παρασκευή, τρεις ολόκληρες ημέρες αφότου η είδηση έχει διαψευστεί, από τον ίδιο το συντάκτη μάλιστα της φανταστικής επιστολής. Κι όμως, τα περισσότερα ελληνικά άρθρα παραμένουν online και η είδηση συνεχίζει να αναπαράγεται και να ταξιδεύει, ίδιο πούπουλο στον άνεμο, αλλά χωρίς την ποίηση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT