Πώς να χειραγωγήσετε τις εκλογές

Πώς να χειραγωγήσετε τις εκλογές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε χαρακτηρίσει τον Ντομινίκ Κάμινγκς «ψυχοπαθή καριέρας». Ο Κάμινγκς ήταν διευθυντής του γραφείου του ευρωσκεπτικιστή υπουργού Παιδείας Μάικλ Γκόουβ και πίστευε ότι η κβαντική φυσική μπορεί να εφαρμοστεί στις εκλογές και να καταστήσει εφικτό ένα απίθανο αποτέλεσμα. Ο «ψυχοπαθής καριέρας» τοποθετήθηκε από τον Γκόουβ επικεφαλής της Vote Leave, της καμπάνιας υπέρ του Brexit. Η Vote Leave ανέτρεψε τις προβλέψεις και οδήγησε το Brexit στο 52%. «Πετύχαμε το Brexit χάρη σε 600.000 ψήφους, που είναι λιγότερο από το 1% του πληθυσμού», έγραψε στο blog του. «Θα μπορούσαν να είχαν ψηφίσει το αντίθετο». Ο Κάμινγκς επιβεβαίωσε στην πράξη τη θεωρία του ότι η Ιστορία μοιάζει με κάθε άλλο σύνθετο σύστημα στο οποίο μια μικρή επέμβαση μπορεί να προκαλέσει μια οριστική μεταβολή. Η «μικρή επέμβαση» στο δημοψήφισμα του Brexit αποτελεί μοντέλο χειραγώγησης εκλογών.

Το μοντέλο αυτό έχει τέσσερις αρχές: Πρώτον, επικεντρώνεσαι στη μεγάλη δεξαμενή της αποχής. Οδηγείς στην κάλπη όσους δηλώνουν πρόθυμοι να σε ψηφίσουν, ενώ ενθαρρύνεις να διαμαρτυρηθούν διά της αποχής όσους είναι έτοιμοι να σε μαυρίσουν. Δεύτερον, οι 9 στους 10 που πηγαίνουν ανελλιπώς στην κάλπη ψηφίζουν πάντοτε την ίδια παράταξη και το ίδιο κόμμα (σε εποχές αναστάτωσης, όπως στην Ελλάδα του 2012, μπορεί κάποιοι να μετακινούνται μεταξύ συγγενών κομμάτων). Κατά συνέπεια, επικεντρώνεσαι στους μετακινούμενους. Σπρώχνεις στην αποχή εκείνους που τείνουν να μετακινηθούν προς τον αντίπαλό σου και στη συμμετοχή εκείνους που λένε ότι θα μετακινηθούν προς εσένα.

Τρίτον, για να εντοπίσεις ποιοι ανήκουν σε ποιες από τις παραπάνω κατηγορίες απευθύνεσαι στο μεγαλύτερο σύστημα παρακολούθησης στον κόσμο, το Facebook. Η δραστηριότητα κάθε χρήστη διαμορφώνει ένα ψυχογραφικό προφίλ. Το προφίλ περιέχει όλα τα μυστικά για τη χειραγώγηση του χρήστη. Τέταρτον, για να χειραγωγήσεις τους ψηφοφόρους οργανώνεις ομάδες από τρολ και bots τα οποία παράγουν ψευδείς ειδήσεις συμβατές με τα μυστικά του εκάστοτε προφίλ.

Ας δούμε ένα παράδειγμα προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα: Αν ένας πενηντάρης γράφει στο Facebook για τον παππού του που ήταν στο ΕΑΜ, αλλά κάνει like σε αναρτήσεις υπέρ της Ν.Δ., φροντίζεις να τον βομβαρδίσεις με ψευδείς ειδήσεις ότι ο Μητσοτάκης θα καταργήσει την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης προκειμένου να του δημιουργήσεις την επιθυμία να απέχει από τις εκλογές. Με αυτές τις μεθόδους Αγγλοι και Αμερικανοί εθνικιστές με τη βοήθεια του εργοστασίου παραγωγής ψευδών ειδήσεων (troll farm) της Αγίας Πετρούπολης (στελέχη του οποίου καταζητούνται σήμερα στις ΗΠΑ) πέτυχαν το Brexit, έστειλαν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο και μας έκαναν όλους «ψυχοπαθείς καριέρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή