Το Κονκλάβιο (26/07/18)

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

«Αδειασέ την τώρα»

Δεν ξέρω τελικά αν η τύχη βοηθά τους τολμηρούς, ή απλώς αυτούς που κινούνται με σχέδιο και γρήγορα. Στην προκειμένη, όχι απαραιτήτως πιο γρήγορα από τη φωτιά, αλλά πιο έξυπνα. Αναφέρομαι στο σχέδιο εκκένωσης των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα, όπου όλα πήγαν καλά και δεν άνοιξε μύτη, αφού τα παιδιά κατέληξαν στην Τεχνόπολη και ήδη βρίσκονται με τις οικογένειές τους. Πληροφορούμαι ότι η επιχείρηση ήταν ένας συνδυασμός σχεδίου, αλλά και καλής τύχης. Σχέδιο αντίστοιχο υπήρχε, αλλά δεν ήταν το μόνο. Ακούω, για παράδειγμα, ότι η ευτυχής κατάληξη οφείλεται κατ’ αρχάς στην υπεύθυνη της κατασκήνωσης, η οποία διέγνωσε κίνδυνο και πρότεινε εκκένωση. Ιδιαίτερα κρίσιμος μου λένε ότι ήταν ο ρόλος άνδρα της Πυροσβεστικής στην περιοχή, που της συνέστησε ακριβώς το ίδιο. Αμεσα ενημερώθηκε η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων και ο Γιώργος Καμίνης έδωσε εντολή του τύπου «άδειασέ την τώρα».

Η συνέχεια δεν ήταν τόσο απλή, αλλά τέλος καλό όλα καλά. Μαθαίνω, δε, ότι η κατασκήνωση ήδη επισκευάζεται και όλοι εργάζονται στην κατεύθυνση επαναλειτουργίας μέσα στις επόμενες μέρες για να φιλοξενηθούν τα παιδιά από τις πληγείσες περιοχές που έχουν πρόβλημα στέγης.

Ερωτήματα και καμπάνες

Πολλά τα ερωτήματα που ακούστηκαν στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πειραιώς για αναλυτική αποτίμηση της τραγωδίας και φυσικά των ευθυνών. Οπως, ας πούμε, γιατί δεν λειτούργησε το 112 (το σύστημα εκτάκτων κλήσεων), το οποίο άφησε, μαζί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, ο Νίκος Δένδιας (έχει δώσει και σχετικό σημείωμα στον Μητσοτάκη) και μαθαίνω ότι είναι κλειδωμένο σε κάποια αίθουσα και κάποιοι απλώς το κοιτάζουν. Ή, γιατί, δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης. Ή, γιατί δεν κάηκε κόσμος επί υπουργίας Β. Κικίλια, εποχή (ειδικά το 2014) όπου, ναι, είχαν ξαναφυσήξει 9 μποφόρ στην Αττική. Ερωτήματα, τα οποία πριν από τη Ν.Δ. σημειώνω ότι έχουν θέσει ήδη δημοσιογράφοι και ΜΜΕ. Για να μη σας κουράζω, το έχει θέσει απλά ο Μολιέρος: Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε. Για ποιον / ποιους χτυπάει η καμπάνα;

Τα μποφόρ της αλλαγής

Μένω στον Μητσοτάκη, ο οποίος χθες το απόγευμα συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Παρόντες στη συνάντηση με τον Χρήστο Στυλιανίδη ήταν ακόμη ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και η Μαρία Σπυράκη. Με την ευκαιρία, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι οι επισημάνσεις του επιτρόπου για την κλιματική αλλαγή, με αφορμή και τις πυρκαγιές στη Σουηδία, φαίνεται ότι έγιναν το νέο αγαπημένο αφήγημα της κυβέρνησης, που μετά τα ασύμμετρα επιχειρήματα πέρασε σε αυτά της κλιματικής αλλαγής. Πάντως, ως κλιματική αλλαγή δεν ορίζονται τα 9 μποφόρ και η σχετική προειδοποίηση για πυρκαγιές.

Μαύρα γυαλιά…

«Οταν είναι να κηρύξεις έναρξη Μαραθωνίου σε παγκόσμια σύνδεση, είσαι ο υποδειγματικός οικοδεσπότης, όταν είναι να αποδείξεις την ικανότητα του αξιώματος που φέρεις, κερδίζεις χρόνο για να ξανα-σκηνοθετήσεις τον εαυτόν σου. Τώρα το πλάνο πρέπει να δηλώνει ταλαιπωρία, ανησυχία, θλίψη. Σταθερή αξία τα μαύρα γυαλιά ηλίου. Οταν θες να κρύψεις και να κρυφτείς». Δεν χρειάζεται, νομίζω, να αναφέρω ότι το «κουίζ», που περιγράφει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη, δεν είναι και ιδιαίτερα προχωρημένης δυσκολίας. Πάντως, για να το κάνω ακόμα πιο εύκολο, να προσθέσω ότι ο αυτοδιοικητικός στον οποίο αναφέρεται αυτές τις μέρες φοράει γυαλιά-καθρέφτες.

Σήκωσαν τα μανίκια

Χωρίς φωτογράφους και κάμερες χθες το πρωί έκανε εμφάνιση στο δημαρχείο της Ραφήνας ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έμεινε, όμως, πολύ. Είχε μαζί του ομάδα περίπου 30 εθελοντών. Πληροφορούμαι ότι πήγε στο δημαρχείο για να κάνει τις τελευταίες συνεννοήσεις με τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι από τους αυτοδιοικητικούς που έχει επαφές με το Ποτάμι. Οι συνεννοήσεις αφορούσαν τα σημεία στα οποία ο δήμος χρειάζεται βοήθεια, κυρίως για να απομακρυνθούν καμένα αυτοκίνητα και όχι μόνο. Γι’ αυτά ξεκίνησαν, κυρίως στο Μάτι, Θεοδωράκης και εθελοντές. Ολο αυτό μου θύμισε το περίφημο «σηκώνουμε τα μανίκια».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT