Ανερυθρίαστη καπηλεία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Είναι περιττό να επαναληφθεί το περιεχόμενο των δηλώσεων που έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο Μάτι. Οποιαδήποτε απόπειρα εξήγησής τους δεν οδηγεί σε κάποιο λογικό συμπέρασμα. Δηλώσεις που έγιναν ενώπιον ανθρώπων που βίωσαν την απόλυτη καταστροφή και είδαν μπροστά τους θάνατο, χαμό και απελπισία. Η εικόνα των ανθρώπων που έκλαιγαν σοκαρισμένοι, απλά επιβεβαιώνει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι, δυστυχώς, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δυσεύρετο στους κύκλους της εξουσίας. Πέρα από τις συνέπειες της καταστροφής, υπάρχει μία ακόμα κρίσιμη λεπτομέρεια, η οποία αφορά τη σιωπηλή και επικίνδυνη εργασία που επιτελείται από ανθρώπους που βρίσκονται στον πιεζόμενο πανταχόθεν σκληρό πυρήνα του κράτους

Εργασία, υπηρεσία και μόχθο τον οποίο παρείχαν για πολλοστή φορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), προσπαθώντας να καλύψουν τις ελλείψεις ενός κράτους που διαθέτει Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μόνο ως ταμπέλα στη μαρκίζα.

Μία από τις κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, ήταν ο εκδημοκρατισμός του στρατεύματος και η διαρκής επιμόρφωση των ανωτάτων στελεχών του, προκειμένου να μπορούν να σταθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος και όχι μόνο.

Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι από τους επιτελικούς και μάχιμους ανώτατους αξιωματικούς των Ε.Δ. είναι καταρτισμένοι σε υψηλότατο επίπεδο και, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παλεύουν με περίσσευμα ψυχής, μέχρι σωματικής εξάντλησης, προκειμένου να αναπληρώσουν σχεδόν το σύνολο των έκτακτων αναγκών του κράτους, από το προσφυγικό μέχρι τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες περιλαμβανομένης, βέβαια, της βασικής αποστολής τους, που είναι η άμυνα και η αποτροπή.

Προφανώς, οι Ε.Δ. είναι δημοκρατικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και γι’ αυτό οφείλουν να συνδράμουν όταν η πατρίδα αντιμετωπίζει συνθήκες κρίσης. Ωστόσο, έχουν ανάγκη από οποιονδήποτε συνήγορο; Χρειάζονται, αλήθεια, μεσολαβητή για το έργο τους στην κοινωνία; Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι και αλλού που έπεσαν θύματα φυσικών καταστροφών, δεν είδαν τους άνδρες και τις γυναίκες με τα χακί να κοπιάζουν από αέρος, θαλάσσης και στο έδαφος για να σώσουν ζωές; Φτάνει πια με την καπηλεία εις βάρος ανθρώπων οι οποίοι γνωρίζουν τι σημαίνει καθήκον από τα 18 τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή