Καμία συστολή, καμία παραίτηση

Καμία συστολή, καμία παραίτηση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έ​​ξι μέρες έχουν περάσει από τη χειρότερη εθνική τραγωδία στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά με 87 νεκρούς (μέχρι την Παρασκευή το βράδυ), δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενους και κανείς από τους εκπροσώπους του κράτους που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις ευθύνης για να υπηρετούν τους πολίτες και να τους προστατεύουν, δεν έχει καν σκεφτεί να υποβάλει την παραίτησή του για την ελληνική εκατόμβη. Κανείς υπουργός, υφυπουργός, περιφερειάρχης, δήμαρχος, αστυνομικός διευθυντής, επικεφαλής της Πυροσβεστικής ή του Λιμενικού δεν αισθάνεται ότι έχει κάποια μικρή ή μεγάλη ευθύνη για την καταστροφή.

Αυτό ήταν εξάλλου το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση μέσα από τη συνέντευξη Τύπου – παρωδία του Τζανακόπουλου με τον Τόσκα την Πέμπτη το βράδυ. Μαζί με τους αρχηγούς Αστυνομίας και Πυροσβεστικής υποστήριξαν –χωρίς ίχνος ντροπής– ότι όλα δούλεψαν ρολόι στη θανατηφόρα πυρκαγιά. Οτι δεν υπήρξαν καθυστερήσεις, δεν υπήρξαν λάθη, κι ό,τι μπορούσε να γίνει, έγινε. Προσθέτοντας, μάλιστα, ότι αν ξαναβρίσκονταν στην ίδια περίσταση πάλι τα ίδια θα έκαναν.

Ολο αυτό το θέατρο και η έλλειψη στοιχειώδους αυτοκριτικής, όταν ήταν φανερό πως η Πυροσβεστική που είχε το γενικό πρόσταγμα δεν κατάλαβε εγκαίρως τις διαστάσεις της φωτιάς, δεν ζήτησε την εκκένωση των οικισμών και δεν πρόλαβε να στήσει οδόφραγμα πυρόσβεσης στη Μαραθώνος για να αποτρέψει το πύρινο ποτάμι να περάσει τη λεωφόρο και να φτάσει στη θάλασσα. Μάλιστα, αξιωματικός της έφτασε να ισχυρισθεί ότι στη μιάμιση ώρα που έκανε η φωτιά να φτάσει από το Νταού Πεντέλης στο Μάτι, ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να γίνει εκκένωση της περιοχής. Διότι, όπως ισχυρίστηκε, υπό κανονικές συνθήκες αυτή θα απαιτούσε πέντε ώρες! Μόνο που η περιοχή εκκενώθηκε άρον άρον μέσα σε λίγα λεπτά όχι, όμως, ύστερα από κόκκινο συναγερμό και άμεση καθοδήγηση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ώστε να υπάρξει κάποια τάξη στη διαφυγή που ελαχιστοποιούσε τις απώλειες. Εγινε άτακτα και βίαια όταν οι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους κάτοικοι είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στα σπίτια τους. Κι άρχισαν να τρέχουν αλλόφρονες ψάχνοντας τα παιδιά τους και τους γέροντές τους, για να πέσουν στο νερό να σωθούν.

Αυτό που επιχείρησαν να πουν οι εκπρόσωποι του κράτους και της κυβέρνησης, για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους, ήταν ότι τον 21ο αιώνα, με δορυφόρους, κινητά, drones και ταξίδια στο Διάστημα, στην περίπτωση που εκδηλωθεί μια μεγάλη πυρκαγιά σε πευκόφυτη οικοδομημένη έκταση, όπως το Μάτι, δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούν οι πολίτες που κατοικούν εκεί. Κι ότι πάλι, καμιά εκατοστή άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους αβοήθητοι! Λες και χρειαζόταν πολλή ώρα για να ενεργοποιηθούν οι σειρήνες συναγερμού ή να χτυπήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών ή να περάσουν δέκα μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας με ντουντούκες και να κινητοποιήσουν τον κόσμο να εκκενώσει την περιοχή.

Οποιος, μάλιστα, παρακολούθησε στην τηλεόραση τους υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους την Πέμπτη το βράδυ ένιωσε τρομοκρατημένος για τη λειτουργία της ελληνικής κρατικής μηχανής. Και οργίστηκε με τον θρασύ ισχυρισμό ότι για την εκατόμβη των νεκρών φταίνε κάποιοι εμπρηστές – φαντομάδες, ο τρελός αέρας που φυσούσε και οι… κάτοικοι που είχαν χτίσει χωρίς άδειες και ρυμοτομικό σχέδιο τα σπίτια τους. Καμία αίσθηση του ασήκωτου βάρους της εθνικής καταστροφής από δημόσια πρόσωπα. Καμία συστολή. Καμία συγγνώμη. 

Υστερα απ’ όλα αυτά, επιστρατεύθηκε άρον άρον ο πρωθυπουργός για να μετριάσει τη ζημιά, και να αναλάβει –μετά τη δημόσια κατακραυγή– την πολιτική ευθύνη για την πιο φονική πυρκαγιά στην Ελλάδα, αποδεχόμενος συγχρόνως και τη χρεοκοπία –επί των ημερών του– της κρατικής μηχανής. Η οποία αγνοούσε στις 11.30 το βράδυ της Δευτέρας στη σύσκεψη Τσίπρα –άρτι αφιχθέντα από τη Βοσνία– με πέντε υπουργούς, την περιφερειάρχη και όλους τους αρχηγούς των σωμάτων ότι οι νεκροί είναι δεκάδες και ότι εκατοντάδες πολίτες που γλίτωσαν τη φωτιά περιμένουν βοήθεια στις παραλίες, στο Μάτι. Ημαρτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή