Κάποιοι έχουν δικαίωμα στην αυθαιρεσία

Κάποιοι έχουν δικαίωμα στην αυθαιρεσία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε κυβέρνηση έχει το δικό της άλλοθι, ή το κατασκευάζει. Η σημερινή εμφανίζεται ως «κοινωνικά ευαίσθητη» ή μάλλον αυτό θέλει να δείχνει. Ετσι, εύκολα φθάνουμε από τις καλές προθέσεις στη γελοιοποίηση. Οσοι δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, έχουν κάποια αναπηρία, είναι πολύτεκνοι ή έχουν παιδί χωρίς σύζυγο, δεν είναι άτυχοι, ευνοούνται. Οχι από την αναγκαία κοινωνική πολιτική του κράτους. Τους αποδίδεται το «δικαίωμα» στην αυθαιρεσία. Μπορούν να χτίζουν αυθαίρετο, να πληρώνουν μικρότερο πρόστιμο, να παρακάμπτουν κανόνες της Τροχαίας.

Η «αριστερή Πολιτεία» δεν νοιάζεται αν οι διοικητικές αποφάσεις είναι δίκαιες. Οι κυβερνώντες δεν πολιτεύονται φροντίζοντας για την ισονομία, είναι περήφανοι με τα κοινωνικά κριτήρια επειδή παριστάνουν ότι εξυπηρετούν «φτωχούς».

Κάποιος με χαμηλά έσοδα ή με τρία παιδιά, δεν πρέπει να ανησυχεί. Αν είναι μακροχρόνια άνεργος ή δικαιούχος επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, ακόμα καλύτερα. Δικαιούται διετή αναστολή πληρωμής των (μειωμένων) δόσεων. Μετά τη διετία, θα δούμε…

Στο όνομα των καλών προθέσεων γίνονται συνήθως τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Και η κυβέρνηση ανακάλυψε το άλλοθι για να μην κάνει ό,τι θα έπρεπε. Αντί να φροντίσει να μην υπάρχουν αυθαίρετα και να τιμωρούνται (με τον ενδεικνυόμενο τρόπο) όσοι τα κατασκευάζουν, επιτρέπει την αυθαίρετη δόμηση «φτωχών» και αναπήρων. Θα τιμωρηθούν οι υπόλοιποι, που έχουν κάποιο εισόδημα και μάλλον ψηφίζουν τους άλλους.

Εφευρέθηκε «το δικαίωμα στην αυθαίρετη δόμηση» και το (υποτιθέμενο) ενιαίο, ειδικό πρόστιμο μειώνεται σε «ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού». Οι ανάπηροι (ΑμεΑ) καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας αλλά και το εισόδημα (με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 60.000 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και 18.000 ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα για τη δεύτερη περίπτωση).

Οι παλιννοστούντες και οι πολύτεκνοι καταβάλλουν το 20% του προστίμου οι πρώτοι και το 20%-50% οι δεύτεροι, ανάλογα με τα παιδιά. 

Οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 30% του προστίμου. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Δεν είναι μόνον η δυνατότητα αυθαιρέτου που παρέχεται με «κοινωνικά κριτήρια», είναι και το δικαίωμα στην αντικανονική ή και επικίνδυνη οδήγηση. Τα πράγματα είναι απλά. Με ατομικό εισόδημα έως 50.000 ευρώ, πληρώνετε το κανονικό πρόστιμο της Τροχαίας. Αν έχετε εισόδημα 50.001 έως 100.000 ευρώ το πρόστιμο της Τροχαίας διπλασιάζεται. Αν έχετε εισόδημα πάνω από 100.001 ευρώ, είστε άξιοι της μοίρας σας. Θα πληρώσετε τριπλάσιο πρόστιμο από τον «φτωχό» για την ίδια παράβαση. Αν, για παράδειγμα, υπερβείτε το όριο ταχύτητας κατά 20-30 χλμ./ώρα, ο «φτωχός» βιαστικός οδηγός πληρώνει 100, ο «πλούσιος» 300 ευρώ.

Για αντικανονικό προσπέρασμα το πρόστιμο είναι 700 ευρώ για τον απρόσεκτο με χαμηλό εισόδημα, αλλά 2.100 ευρώ θα πληρώσει ο πλούσιος παρότι μάλλον θα ανησυχήσει λιγότερο από τον πρώτο. Ξέχασαν όμως ότι όλα είναι σχετικά. Πολλοί εμφανίζονται «φτωχοί» στη φορολογική δήλωση χωρίς να είναι, ενώ άλλοι δηλώνουν αναγκαστικά το εισόδημά τους και μοιάζουν «πλούσιοι». Οι ειλικρινείς είναι οι πραγματικά αδικημένοι, αλλά για αυτούς δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση. Είναι λίγοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή