«Εχθρός του λαού»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μια πολύ τρομακτική σκηνή από την πρόσφατη ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Τάμπα της Φλόριντα. Σε ένα παρατεταμένο μονοπλάνο, η κάμερα του CNN στρέφεται προς τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι αρχίζουν να φωνάζουν, βρίζουν, απειλούν και κάνουν άσεμνες χειρονομίες κατά του ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου, Τζιμ Ακόστα. Ενας από το κοινό φοράει μπλούζα που γράφει «Γ…τα μίντια». Μια γυναίκα δείχνει τον αντίχειρά της στραμμένο προς τα κάτω, σε μια επίδειξη αποδοκιμασίας. Στη συνέχεια ο Ακόστα είπε: «Ηταν σαν να μην ήμασταν πλέον στην Αμερική», εννοώντας προφανώς ότι η κατεξοχήν χώρα προστασίας της ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας του Τύπου στοχοποιεί –με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Τραμπ– τους δημοσιογράφους, επικηρύσσοντάς τους ως «εχθρούς του λαού». Οπως προειδοποίησε ο αρμόδιος επίτροπος του ΟΗΕ, τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι αφού εύκολα η ρητορική μίσους εναντίον των ΜΜΕ θα μπορούσε να διολισθήσει σε πράξεις βίας κατά εκπροσώπων του.

Η τάση είναι διεθνής. Ηγέτες που δεν αγαπούν τον έλεγχο της εξουσίας, επιλέγουν το μέσο της αρεσκείας τους και ενημερώνουν την κοινή γνώμη μόνο μέσω αυτού, αποκλείοντας τις κριτικές φωνές. Ο Τραμπ μιλάει μόνο στο Fox, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν βάζει τους δικούς του να αγοράσουν το βασικό ειδησεογραφικό κανάλι της χώρας του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάνει τη ζωή δύσκολη στη μοναδική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει εμπάργκο στον ΣΚΑΪ, ενώ υπουργός της κυβέρνησης αποκαλεί το κανάλι «στάβλο». Ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζορισμένος από το σκάνδαλο του νταή σωματοφύλακά του, βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στα ΜΜΕ, τα οποία κατηγόρησε πως «είπαν πολλές βλακείες» για την υπόθεση. Είναι εύκολο για έναν ηγέτη να αποσείσει τις ευθύνες του, δαιμονοποιώντας τον Τύπο για όλα τα δεινά. Είναι όμως και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Τον τελευταίο χρόνο είχαμε τουλάχιστον δύο δολοφονίες δημοσιογράφων, σε Μάλτα και Σλοβακία.

Στη διάρκεια της πρώιμης μνημονιακής περιόδου, οι σωματικές και φραστικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων ήταν σύνηθες φαινόμενο και στη χώρα μας. Στα Εξάρχεια είχαν αναρτηθεί αφίσες με φωτογραφίες ανεπιθύμητων συναδέλφων. Η άγρια δ(Δ;)ύση της ελευθεροτυπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή