Ενα πρόσωπο ευρείας αποδοχής

Ενα πρόσωπο ευρείας αποδοχής

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Μετά τις φωνές αγωνίας, ακολουθούν οι εκκλήσεις για βοήθεια και η πραγματική ανάγκη συμπαράστασης. Το ζητούμενο είναι η ανακούφιση των πληγέντων, όχι μόνον λεκτικά, αλλά και με πράξεις. Πέρα από τις αντιπαραθέσεις πολιτικών, τις παραιτήσεις αξιωματούχων, τις δηλώσεις ειδικών,επιβάλλεται η στήριξη όσων επέζησαν αλλά υπέστησαν βαρείς τραυματισμούς, όπως και αυτών που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Το κράτος καλείται να βοηθήσει. Ηδη, λήφθηκαν αποφάσεις, έγιναν εξαγγελίες. Το αν τα όποια μέτρα στήριξης είναι σωστά ή επαρκή θα φανεί στην πορεία. Ωστόσο, το Δημόσιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να τα κάνει όλα. Υπάρχουν και οι ιδιώτες. Πέραν των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα, υπάρχουν και εκατομμύρια αποδήμων που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν.

Πολλοί έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Η AHEPA κάλεσε τα μέλη της να συνεισφέρουν και άνοιξε το Ταμείο Επειγόντων Περιστατικών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) κινητοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Chicago Sister Cities International, Athens Committee. Υπάρχουν και άλλες, πολλές οργανώσεις. Οχι μόνο από την Αμερική. Απλώς, εκεί ζει το πολυπληθέστερο και οικονομικά πιο εύρωστο τμήμα του απόδημου Ελληνισμού. Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν. Και η διάθεση να δοθούν υπάρχει. Ωστόσο, με δεδομένη τη διαχρονική ανικανότητα και αναξιοπιστία του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης της βοήθειας αυτής.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει να «τρέξει» το εγχείρημα έχει σημασία. Ουσιαστική και συμβολική. Μια αρχική επιλογή ήταν άτυχής, γι’ αυτό και αποσύρθηκε. Η θέση προσφέρεται για μια αξιοκρατική προσέγγιση –στο πνεύμα της ανάδειξης των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις– που θα έχει την αποδοχή και της αντιπολίτευσης και, κυρίως, της κοινωνίας. Πρέπει να επιλεγεί ένας άνθρωπος το βεληνεκές του οποίου θα σηματοδοτεί και τη σημασία που αποδίδεται στο μέγεθος της καταστροφής και στο έργο που πρέπει να επιτελεστεί.

Το ιδεατό θα ήταν μια υπερκομματική προσωπικότητα η οποία να χαίρει τέτοιας εκτίμησης, που να τη θωρακίζει έναντι κάθε αμφιβολίας και οποιασδήποτε δυσπιστίας. Οσο πιο σεβαστό και ικανό είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί τόσο πιο αποτελεσματική θα αποδειχθεί η διαχείριση της βοήθειας. Και αυτό θα διευκολύνει τη συγκέντρωση χρημάτων, καθώς πολλοί –σίγουρα οι ομογενείς– δυσπιστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή