Αθήνα – Φανάρι και Αγιον Ορος

Αθήνα – Φανάρι και Αγιον Ορος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στις Καρυές ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Κωστής Δήμτσας, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. H κυβερνητική επιλογή σχολιάστηκε κυρίως για το γεγονός ότι αυτή δεν είχε τη συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, που ασκεί την πνευματική εποπτεία στη μοναστική πολιτεία. Βεβαίως, η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία τοποθετεί τον εκπρόσωπό της στην «Ιερή Δημοκρατία», όμως έως τώρα κατά πάγια πρακτική αυτό γινόταν με την «ευλογία» του Φαναρίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνο δεν υπήρξε συναίνεση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αλλά ο κ.κ. Βαρθολομαίος, μολονότι σιωπά, φέρεται οργισμένος. Η αντίθεσή του στην κυβερνητική επιλογή είχε διαμηνυθεί από καιρό στην Αθήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταστεί σαφής και στον ίδιο τον εκλεκτό της κυβέρνησης. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει αγνοώντας τον Πατριάρχη. O κ. Δήμτσας θα κριθεί οπωσδήποτε εκ του αποτελέσματος, αν και ο πολιτικός διοικητής δεν έχει ουσιαστικό ρόλο στα αγιορείτικα δρώμενα. Αλλού είναι το θέμα.

Η κυβερνητική απόφαση ήρθε ως «μαχαιριά» στον κ.κ. Βαρθολομαίο την ώρα που το Οικουμενικό Πατριαρχείο βάλλεται τόσο από την τουρκική όσο και από τη ρωσική πλευρά. Οι Τούρκοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να το υποβαθμίσουν με στόχο τη συρρίκνωσή του για να απαλλαγούν από την παρουσία του παγκόσμιου κέντρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι Ρώσοι επιδιώκουν τη σταδιακή αποδυνάμωσή του ώστε τα πρωτεία, που ιστορικά κατέχει, να μεταφερθούν στη Μόσχα και να ασκεί το Κρεμλίνο εξωτερική πολιτική με όχημα την αποκαλούμενη «Τρίτη Ρώμη».

Στους παροικούντες τον Αθω, και όχι μόνο, είναι γνωστό ότι χρόνια τώρα μεθοδεύεται ποικιλοτρόπως η υπονόμευση του κύρους και της επιρροής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην «κιβωτό της Ορθοδοξίας», με απώτερο στόχο την de facto απομάκρυνσή της από την πνευματική σκέπη του Φαναρίου. Δεν είναι, φαντάζομαι, άγνωστο στην κυβέρνηση ότι οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας «ακουμπούν» και το Αγιον Ορος, τμήμα της ελληνικής επικράτειας αλλά υψηλού ενδιαφέροντος για ισχυρούς παίκτες.

Προς τι τότε μια τέτοια κίνηση; Αν, όπως γράφτηκε, αληθεύει ότι ήταν ένα «ρουσφέτι» της κυβέρνησης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών προς αποκατάσταση των σχέσεών τους ενόψει εκλογών, τότε πρόκειται για επικίνδυνο ακροβατισμό. Ο Πατριάρχης δεν έχει μιλήσει ακόμα και ίσως η αντίδρασή του επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή