Αρση του αμερικανικού στρατιωτικού εμπάργκο στην Κύπρο

Αρση του αμερικανικού στρατιωτικού εμπάργκο στην Κύπρο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικείμενη άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο είναι ίσως σημαντικότερη για την ίδια την Αμερική απ’ ό,τι είναι για την Κύπρο. Το δυσλειτουργικό αυτό εμπάργκο αντιπροσωπεύει μια λανθασμένη αμερικανική πολιτική αλλά και την απομάκρυνση μιας χώρας από την πίστη της στις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Η ύπαρξη του συγκεκριμένου εμπάργκο είναι ένα τρανό παράδειγμα για το ότι η κυβέρνησή μας αγνοεί τους νόμους και καταστρέφει τη σχέση μας με έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους μας, την Κύπρο. Αν και δεν είναι εύκολο για κάποιον να το πιστέψει αυτό το εμπάργκο κατευθύνεται ουσιαστικά προς την Τουρκία και όχι την Κύπρο. Η νομοθετική μας ιστορία μάς δείχνει ξεκάθαρα ότι ο στόχος ήταν να τερματιστεί η παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή της Κύπρου μέσω της απαγόρευσης χρήσης αμερικανικών όπλων στο νησί. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση αγνόησε τη νομοθεσία και επέτρεψε στην Τουρκία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα επέβαλε εμπάργκο για τα υπόλοιπα αμερικανικά όπλα. Οπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να άρουν το εμπάργκο στην Κύπρο. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για τις ΗΠΑ να αρνούνται το δικαίωμα μιας συμμάχου χώρας στην άμυνα».

Το στρατιωτικό εμπάργκο στην Κύπρο είναι ένα παράδειγμα μη δημοκρατικής συμπεριφοράς που βυθίζει αργά τον δημοκρατικό χαρακτήρα της Αμερικής. Σήμερα, το 70% των νέων Αμερικανών αλλά και η πλειοψηφία των Αμερικανών κάτω των 60 ετών δεν θεωρούν απαραίτητο να ζουν σε μια δημοκρατία. Το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 30% στη δεκαετία του ’30. Το 35% των νέων επιτυχημένων Αμερικανών πιστεύει ότι μια στρατιωτικού τύπου κυβέρνηση θα ήταν μια καλή τύπου κυβέρνηση. Το αντίστοιχο ποσοστό το 1995 ήταν μόλις 6%.

Δυστυχώς, η Κύπρος έχει βιώσει δεκαετίες τέτοιων αμερικανικών μη δημοκρατικών πρακτικών. Μία από αυτές έλαβε χώρα το 1978, όταν ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να άρει το στρατιωτικό εμπάργκο στην Τουρκία, το οποίο είχε επιβληθεί γιατί η Τουρκία χρησιμοποίησε παράνομα αμερικανικά όπλα για να εισβάλει στη Βόρεια Κύπρο. Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε τότε στο Κογκρέσο ότι εάν εγκρίνει την άρση του εμπάργκο στην Τουρκία και αυτή δεν προχωρούσε σε απόσυρση των στρατευμάτων της, το εμπάργκο θα έμπαινε και πάλι σε ισχύ. Στα 40 χρόνια που ακολούθησαν, τα στρατεύματα παραμένουν και περίπου μισό εκατομμύριο Τούρκων εποίκων έχει εγκατασταθεί στα Κατεχόμενα.

Στο παρελθόν, η αμερικανική κυβέρνηση έχει παίξει αυτά τα επικίνδυνα παιχνίδια με την Κύπρο, το προπύργιο του Δυτικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, το όνειρο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τη δημιουργία ενός οθωμανικού χαλιφάτου στοχεύει στους μουσουλμάνους της Κύπρου. Πρόσφατα, Τούρκοι υποστηρικτές του Ερντογάν επιτέθηκαν σε εφημερίδα φωνάζοντας «Ο Θεός είναι Μεγάλος». Η εφημερίδα υποστήριζε την Αμερική στην αντίθεσή της με την επίθεση του Ερντογάν εναντίον Κούρδων μαχητών που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ. Χιλιάδες Τουρκοκυπρίων διαδήλωσαν κατά της επίθεσης. Η επιθετικότητα του Ερντογάν απέναντι στην Κύπρο περιλάμβανε και μια προσπάθεια κλοπής των υδρογονανθράκων της Κύπρου.

Ευτυχώς, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που χειρίζονται αυτή τη στιγμή θέματα της περιοχής αλλά και το ζήτημα της άρσης του στρατιωτικού εμπάργκο στην Κύπρο, είναι οι καλύτεροι στον τομέα τους τα τελευταία 50 χρόνια και ίσως πλησιάζουν την κλάση ενός Χόλμπρουκ. Προς το παρόν όλοι όσοι αγνόησαν κατά καιρούς τους νόμους που σχετίζονται με την Κύπρο αλλά και διαστρέβλωσαν νόμους και καταστάσεις υπέρ της Τουρκίας, πλέον δεν κρατούν σημαντικές θέσεις. Ελπίζουμε ότι οι τωρινοί χειρισμοί θα βασιστούν στη σοβαρή διπλωματία και στις δημοκρατικές διαδικασίες.

* Ο Andy Manatos είναι πρόεδρος της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων.

** Ο Mike Manatos είναι πρόεδρος της Manatos & Manatos.

*** Ο Philip Christopher είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής – Ειρήνη για την Κύπρο και της Παγκύπριας Ενωσης Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή