Οι επικίνδυνες κοτσάνες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​όκαρε το πανελλήνιο η χυδαιότητα της κ. Ελένης Αυλωνίτου, με αποτέλεσμα να ασχοληθούμε μόνο με την έκφραση «η παπαριά του κ. Μητσοτάκη» και όχι με όσα ουσιαστικώς είπε. Ο πυρήνας της παρέμβασής της είναι πιο επικίνδυνος από τον ηθικό κατήφορο στον οποίο μάς οδηγεί, χρόνια τώρα, το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικό τσούρμο. Και είναι πιο επικίνδυνο, διότι η (κατά δήλωσή της «ωραία γυναίκα, η οποία είναι και πολύ μορφωμένη και έχει και πολιτικό λόγο») βουλευτής επιμένει. Αμέσως μετά τον σάλο δήλωσε ότι «η ουσία του θέματος δεν αλλάζει. Θα μπορούσα φυσικά να χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση, όπως ανοησίες (…) γιατί πράγματι ο κ. Μητσοτάκης είπε πράγματα για τις φωτιές που δεν μπορούν να σταθούν».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Από μια μακρά συνέντευξη 8.500 λέξεων που έδωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης (31.7.2018), οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσαν μόνο τις 23: «Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν πως δεν βγαίνει κάποιος στη φωτιά χωρίς μπλούζα. Κατά προτίμηση θα είναι βρεμένο μακρυμάνικο. Δεν τους το είπε κάποιος…». Αυτό –εν τη αγνοία των– γυάλισε στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και το έκαναν αιχμή του δόρατος. Το συνηθίζουν, εξάλλου, κάθε φορά που στριμώχνονται. Βρίσκουν μια ατυχή έκφραση, την παραποιούν δεόντως και εξαπολύουν τα τρολ…

Αυτήν την τακτική ακολούθησε και η κ. Αυλωνίτου, λέγοντας «στα πλαίσια της παπαριάς που είπε ο κ. Μητσοτάκης (…) το “βρεγμένα ρούχα” –δεν το λέω εγώ, το λέει η εθνική υπηρεσία για την αντιμετώπιση της φωτιάς των ΗΠΑ, και ξέρετε εκεί έχουν και υποδομές και οργάνωση– είναι εναντίον διότι το βρεγμένο ρούχο θα περάσει το έγκαυμα πολύ πιο γρήγορα και θα γίνει πιο βαθύ. Ο κ. Μητσοτάκης γιατί βγαίνει και λέει αυτό το πράγμα πoυ είναι τελείως λάθος και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν εκπαίδευσε τους πολίτες…» (AΝΤ1, 9.8.2018).

Η αλήθεια όμως είναι πως ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ουδείς είπε στους πολίτες ότι πρέπει κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών να φορούν μακρυμάνικα και μακρύ παντελόνι για να προστατευτούν από το εκπεμπόμενο κύμα θερμότητας. Γι’ αυτό και τα περισσότερα από τα 93 θύματα της Ανατολικής Αττικής πέθαναν χωρίς να έχουν απανθρακωθεί αλλά λόγω θερμότητας. Ολα τα εγχειρίδια επιβίωσης σε δασική πυρκαγιά προτείνουν τα βρεγμένα ρούχα, είτε σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να περάσει ένα χαμηλής έντασης πύρινο μέτωπο (δεν συνιστάται) είτε αφήσει τη φωτιά να περάσει πάνω του όταν δεν βλέπει οδό διαφυγής: «Αν δεν υπάρχει μάζα νερού κοντά, βρείτε μια καθαρή περιοχή με λίγα χόρτα, ξαπλώστε στο έδαφος, καλύψτε το σώμα σας με βρεγμένα ρούχα ή κουβέρτα ή χώμα. Μείνετε εκεί μέχρι να περάσει η φωτιά». Στην περίπτωση, όμως, που υπάρχει καταφύγιο δεν πρέπει να βρέχουμε τα ρούχα μας, διότι πραγματικά «τα βρεγμένα ρούχα μεταφέρουν τη θερμότητα στο δέρμα πιο γρήγορα από τα στεγνά».

Οι ξένες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας έχουν ολόκληρες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες με οδηγίες για κάθε πιθανό κίνδυνο. Υπάρχουν αναλυτικά τα βήματα για κάθε περίπτωση, γραφήματα και βίντεο. Στη χώρα που κάθε χρόνο έχει τεράστιες πυρκαγιές, η civilprotection.gr έχει μόνο μία σελίδα με γενικές οδηγίες και ένα βίντεο, που επιμένει να μείνουμε σπίτι μας για να περιμένουμε την εντολή των αρμοδίων αρχών προς εκκένωση. Αυτή η εντολή δεν ήρθε ποτέ, λόγω ολιγωρίας της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μετράμε ακόμη νεκρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή