Το όνειρο ξεθωριάζει

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φίλιππας και ο Φώτης είναι δύο αδέλφια που αποφάσισαν να ζήσουν σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου. Απόφοιτοι των ΤΕΙ και οι δύο, με τα αγγλικά τους και τα κομπιούτερ τους, εργάστηκαν περιστασιακά στην Αγγλία και στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα και στο τέλος επέλεξαν να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση στην κτηνοτροφία. Στον τόπο τους ο κλάδος εξακολουθεί να έχει σχεδόν νομαδικά χαρακτηριστικά και επιβιώνει (τρόπος του λέγειν) λόγω των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, που όμως μειώνονται διαρκώς και δεν θα είναι μακριά η μέρα που, όπως λένε οι άνθρωποι εκεί, «δεν θα καπνίζει στάνη».

Μια τέτοια δουλειά, που δεν θα είχε κανένα μέλλον, δεν την ήθελαν οι δύο νέοι που σκέφτονταν και σχεδίαζαν μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα, η οποία θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις και στις ανάγκες ενός ταχύτατα εξελισσόμενου κλάδου και βεβαίως της αγοράς. Με τις οικονομίες τους και τη βοήθεια των γονέων αγόρασαν ζώα, συμβουλεύθηκαν ειδικούς αλλά και το Διαδίκτυο για το τι και πώς πρέπει να κάνουν για να φτιάξουν κάτι από το οποίο θα μπορέσουν να ζήσουν «σαν άνθρωποι», και αναζήτησαν χώρο στον οποίο θα εγκαθιστούσαν την επιχείρηση.

Και εδώ ξεκινάει η προσγείωσή τους στην ελληνική πραγματικότητα. Μια ιδιόκτητη έκταση, σε απόσταση από το χωριό, που συγκεντρώνει τα απαιτούμενα για ένα τέτοιο εγχείρημα, τους είπαν αρμοδίως ότι εμπίπτει στην γκρίζα ζώνη των δασικών εκτάσεων και πως θα έπρεπε ή να κινηθούν δικαστικά και να περιμένουν τέσσερα- πέντε χρόνια μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση ή να περιμένουν μέχρις ότου γίνει το κτηματολόγιο – αναμονή που ίσως και να πάει σε βάθος δεκαετίας.

Ενα άλλο κομμάτι γης, ιδιοκτησίας των γονέων τους, όπου σκέφθηκαν να φτιάξουν με όλες τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές τις εγκαταστάσεις, το απαγορεύει η αρχαιολογία λόγω (σχετικής) γειτνίασης με εγκαταλελειμμένο ιστορικό χώρο. Τώρα, ο Φώτης και ο Φίλιππας βρίσκονται ενώπιον διλήμματος. Να παρανομήσουν προχωρώντας στην κατασκευή της μονάδας σε αμφισβητούμενο χώρο και να περιμένουν να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για το εάν είναι ή όχι δασική έκταση ή να τα παρατήσουν και να πάρουν τον δρόμο για την Αγγλία.

Αυτόν που βάδισαν ήδη για την Ευρώπη και την Αμερική, 500.000 συνομήλικοί τους, επιστήμονες και εξειδικευμένοι νέοι, στερώντας την Ελλάδα από τα βλαστάρια από τα οποία (υποτίθεται) θα «ανθίσει» το αύριό της. Προσώρας, οι δύο νέοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε νυχτερινά κέντρα της περιοχής ως σερβιτόροι. Βλέπουν, όμως, το όνειρό να χτίσουν το μέλλον τους στον τόπο τους να ξεθωριάζει. Η τραγωδία είναι ότι στη θέση τους βρίσκονται ανά την επικράτεια και χιλιάδες άλλοι νέοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή