Καπηλικό φρόνημα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τις παραδοσιακές πινακίδες στη βιτρίνα των καταστημάτων, που ανακοινώνουν ότι το μαγαζί είναι κλειστό λόγω ανακαινίσεως, συνταξιοδοτήσεως ή οριστικής διαλύσεως, εσχάτως εμφανίζεται με αυξανόμενη συχνότητα η πινακίδα «κλειστό λόγω φορολογικών παραβάσεων». Τη βλέπουμε κυρίως σε μέρη τουριστικής παραζάλης, όπου ο έμπορος, εξερεθιζόμενος από την παρουσία πλήθους «κουτόφραγκων» κάθε εθνικότητας, αποφασίζει να γίνει κάπηλος, με την έννοια που απέκτησε σταδιακά η λέξη στην αρχαιότητα. Κάπηλος αρχικά ήταν ο λιανοπωλητής, ο μικρέμπορος. Οι συνηθισμένες και τότε πονηριές στο ζύγισμα και στη νόθευση των προϊόντων οδήγησαν στην ταύτιση της λέξης με τον δόλιο, τον πανούργο, τον απατεώνα.

«Κάπηλον φρόνημα», λένε οι γραφές, είναι «το παλίμβουλον και ουχ υγιές, η μεταφορά από των καπήλων των μη πιπρασκόντων ειλικρινή και ακέραια τα ώνια». Ακόμα κι αν δεν κατανοούμε επακριβώς όλες τις λέξεις (τα ώνια πάντως τα μαθαίνουμε όλοι όταν στρατευόμαστε), φαίνεται ότι τα θρυλικά γονίδιά μας κατανοούν αυτόματα το αρχαίο καπηλικό ήθος και το αντιγράφουν ενόσω ασκούν το «επιχειρείν», όπως θα έλεγε ο έρωτάς μας για τα απαρέμφατα. Κι όχι τόσο για να κλέψουν στο ζύγι (ή στο ταξίμετρο), όσο για να θριαμβεύσουν στο πεδίο της φοροκλοπής. «Οργιάζει η φοροδιαφυγή – Στο 60% η παραβατικότητα» γνωστοποιούσε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Κ» το Σάββατο 18 Αυγούστου: «Σε έξι από τις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχονται, εντοπίζονται παραβάσεις όπως μη έκδοση αποδείξεων, χρήση ξένων POS, “πειραγμένες” ταμειακές μηχανές (και λογισμικά), αλλά και ασφάλιση των υπαλλήλων σε χώρες του εξωτερικού». Εξ ου και η πινακίδα «κλειστό λόγω φορολογικών παραβάσεων» και η ερυθρόλευκη κορδέλα, σαν ευανάγνωστο σημάδι της τιμωρίας.

Προφανώς παίζει ρόλο και η υπερφορολόγηση. Οι «στρατηγικοί φοροκλέφτες» όμως, όλων των επαγγελμάτων, δεν περίμεναν την κρίση και τους μνημονιακούς φορομπηχτικούς νόμους για να αποφασίσουν ότι, αν και χριστιανοί, δεν χρειάζεται να πορεύονται με τον σταυρό στο χέρι. Καπηλικό ήταν το φρόνημά τους και πριν, κι αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο με τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Για τους ήδη αποφασισμένους «να μην πιαστούν κορόιδα», η τωρινή απομυζητική φορολόγηση ήταν απλώς μια ευκαιρία για να δείξουν ότι έχουμε προχωρήσει σε σχέση με τους αρχαίους: Εμείς μπορούμε να ιδεολογικοποιήσουμε και να θεωρητικοποιήσουμε τη φοροδιαφυγή. Να της δώσουμε αντικρατικό περιεχόμενο. Ή γενικώς αντιεξουσιαστικό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή