Το Κονκλάβιο (26/08/2018)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα παζάρια

Επανέρχομαι στο «μεγάλο παζάρι» για την ανάληψη ηγετικών θέσεων σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς οργανισμούς με αιχμή την Κομισιόν και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ: Θα είναι ή όχι Γερμανός ο νέος επικεφαλής της; Η Αγκελα Μέρκελ φαίνεται να το επιδιώκει, αλλά ας μην είμαστε τόσο σίγουροι μέχρι να λήξει το παζάρι για τον υποψήφιο του ΕΛΚ και όχι μόνο. Πάντως, εκτός από τα γερμανικά ονόματα του Μάνφρεντ Βέμπερ και του Πέτερ Αλτμάιερ, ακούγεται έντονα και αυτό του Φινλανδού Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος θυμίζω ότι έχει διατελέσει και πρωθυπουργός. Δεν ξέρω πόσες ελπίδες έχει, αλλά σε περίπτωση που «καεί» στην προθέρμανση, όπως τόσοι άλλοι, υπάρχει πάντα μία θέση στην Κομισιόν. Η ενδιαφέρουσα συνέχεια οσονούπω με ορόσημο το συνέδριο του ΕΛΚ στις αρχές Νοεμβρίου στο Ελσίνκι.

V for Vendetta

Εχω την αίσθηση ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ φαντασιώνεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωταγωνιστή ενός δυστοπικού σκηνικού τύπου «V for Vendeta», στο οποίο ο μασκοφόρος εκδικητής θα κλείσει το «μαγαζί». Ο ίδιος επιμένει ότι θα το επανιδρύσει. Το γεγονός είναι ότι στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ δημιουργεί στο Ραδιομέγαρο ατμόσφαιρα τρομοκρατίας του τύπου «θα έρθει ο Μητσοτάκης και θα σας πιει το αίμα με το καλαμάκι», ατμόσφαιρα που μάλλον επιβεβαίωσε η πρόσφατη επίθεσή της εναντίον του. Εκτός αν ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι τις προάλλες ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τεχνικούς της ΕΡΤ που δεν ανήκουν στην ΠΟΣΠΕΡΤ.

Στον «πάγο» 

Πάντως, στη Ν.Δ. φθάνουν όλο και πιο έντονες διαμαρτυρίες ότι στην Αγία Παρασκευή αδιαφορούν παγερά για την έντονη ενόχληση που εκφράζει το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ, κυρίως δημοσιογράφοι, για το γεγονός ότι βρίσκονται «στον πάγο». Αυτό επειδή αξιοποιούνται οι συμβασιούχοι που έχει προσλάβει η κυβέρνηση, οι περισσότεροι των οποίων κάνουν εκπομπές με εξωτερικές παραγωγές, παρότι αυτές θα μπορούσαν να γίνονται εντός της ΕΡΤ με μικρότερο κόστος. Τσάμπα πετύχαμε τα πλεονάσματα;

Κουίζ 

Ποιος υπουργός της κυβέρνησης –όχι από τους λαλίστατους τελευταία– επέστρεψε μόλις στο γραφείο του μετά διακοπές πέντε εβδομάδων;

Φλόμωσαν

«Μη μας φλομώσεις κι εσύ στα ψέματα όπως ο Τσίπρας!». Ηταν μια δυνατή φωνή από το υπερπέραν που ακούστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε περατζάδα σε κεντρικό δρόμο της Ζακύνθου. Πληροφορούμαι ότι η φωνή προήλθε από σουβλατζή και το… ευάερο κατάστημά του. «ΟΚ, αλλά κι εσύ να περιορίσεις λίγο την τσίκνα σου», του είπε γελώντας ο Μητσοτάκης κοπιάζοντας στο μαγαζί, όπου η κάπνα ήταν πολύ έντονη. Ο εν λόγω προσφέρθηκε μάλιστα να τον κεράσει και σουβλάκι, αλλά ο Κυριάκος αρνήθηκε ευγενικά, καθώς ήταν μόλις 12 το μεσημέρι.

Μη φρενάρεις την ανάπτυξη

Θα μπορούσε να απευθύνεται και ως σύσταση προς κυβερνητικά ώτα, αλλά δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω τι συμβαίνει συνήθως στου κουφού την πόρτα. Αναφέρομαι στον τίτλο της εκδήλωσης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής («Μη φρενάρεις την ανάπτυξη») στις 19 Σεπτεμβρίου. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη εκδήλωση μετά το relaunch που έκανε ο Μητσοτάκης στο κομματικό θινκ-τανκ, τοποθετώντας νέο διευθυντή στο τέλος Ιουνίου. Στα πάνελ θα εμφανιστούν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Θοδωρής Πελαγίδης και Μιχάλης Αργυρού, η Ελένη Λουρή, αλλά και η Μιράντα Ξαφά.

Γενέθλια με πάνελ

Σας έλεγα τις προάλλες ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για γκράντε εκδήλωση για την «3η του Σεπτέμβρη», για την οποία υπάρχει ήδη κινητοποίηση. Η επετειακή εκδήλωση για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «οι αξίες και οι αρχές του ΠΑΣΟΚ ζωντανή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον». Αυτή τη φορά θα πλαισιωθεί από τρία θεματικά πάνελ, κατόπιν των οποίων θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά. Αυτά στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Ξενοφών Κοντιάδης, ο Πάνος Τσακλόγλου και, βέβαια, ο Βασίλης Κεγκέρογλου… Ο προγραμματισμός προβλέπει όλο αυτό να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ώρες. Θέλουν να τ’ ακούνε.

Βαφτίσια στην Τζια

Μένω στον «χώρο», (ΚΙΝΑΛ), καθώς, πολλοί πασόκοι, δημαρίτες και άλλοι έχουν κατακλύσει από την Παρασκευή την Τζια. Οχι δεν πρόκειται για workshop για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Βρίσκονται εκεί για τη βάπτιση του παιδιού του Θανάση Θεοχαρόπουλου που πληροφορούμαι ότι γίνεται σήμερα στο νησί, καθώς ο κουμπάρος κατάγεται από την Τζια. Το «παρών» αναμένεται να δώσουν η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Γιώργος Καμίνης (φωτ.), οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θόδωρος Μαργαρίτης, ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης, Μανώλης Οθωνας και άλλοι. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι του χώρου διακρίνονται στα πάσης φύσεως βαφτίσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή