Το Κονκλάβιο (30/08/2018)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σούπερ σταρ και ελέφαντες

Υποδοχή σούπερ σταρ επιφύλαξαν χθες οι Βρυξέλλες στον Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς παρόλο που το Ευρωκοινοβούλιο είναι ακόμη άδειο λόγω θερινής ραστώνης, η αίθουσα όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Εξωτερικών ήταν κατάμεστη. Κοινώς, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών έκοψε πολλά εισιτήρια. Δεν μου κάνει εντύπωση, αφού όπου Δυτικά Βαλκάνια, κρύβεται και ένας ελέφαντας στο δωμάτιο (λέγε με Ρωσία). Το αναφέρω επειδή πληροφορούμαι ότι αρκετοί ευρωβουλευτές επέμειναν να ρωτούν τον Ντιμιτρόφ αν στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ έχει υπάρξει και εμπλοκή τρίτων χωρών. Ο Σκοπιανός δεν απάντησε ευθέως. Ομως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ πιο σημαντική από αυτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ότι η πορεία προς το ΝΑΤΟ είναι λογικό να προκαλεί την εμπλοκή κάποιων που δεν την επιθυμούν…

Σκοπιανές ντρίμπλες

Κατά τα λοιπά, μαθαίνω ότι ο Σκοπιανός εμφανίστηκε μετριοπαθής, συγκαταβατικός και πολύ μετρημένος και κέρδισε τις εντυπώσεις. Κάποια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης τον ρώτησε τι θα κάνει η σκοπιανή κυβέρνηση αν, ακόμη κι αν κερδίσει το δημοψήφισμα, δεν μπορέσει κατόπιν να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιό της. Αφού ο Ντιμιτρόφ απέφυγε αρχικά να τοποθετηθεί, εντέλει απάντησε κάτι του τύπου «δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε το δημοψήφισμα, αλλά το κάνουμε για να συγκεντρώσουμε πολιτικό κεφάλαιο και να πιέσουμε την αντιπολίτευση να δώσει τις απαιτούμενες ψήφους». Ντρίμπλες με σκοπιανή υπογραφή.

Λόρδος Χάλιφαξ

Μεταφέρω αυτούσιο το σχόλιο που μου έκανε «γαλάζιος» πολιτευτής για το νέο κυβερνητικό σχήμα, συγκρίνοντάς το μάλιστα με το αντίστοιχο κυβερνητικό σχήμα που είχε ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς στον τελευταίο ανασχηματισμό του που ακολούθησε τις ευρωεκλογές του 2014. Για την ακρίβεια, ενθυμούμενος συγκεκριμένο πρόσωπο της «λαϊκής Δεξιάς» που υπουργοποιήθηκε τότε, μου επεσήμανε ότι μοιάζει με «λόρδο Χάλιφαξ» μπροστά στα νέα πρόσωπα του ανασχηματισμού Τσίπρα.

Καμία σχέση

Η είδηση για τη «ΜΚΟ» που δρούσε στη Μυτιλήνη και η οποία εντοπίστηκε από τις Αρχές να εμπλέκεται σε κύκλωμα human trafficking και εκμετάλλευσης προσφύγων είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό, και για το οποίο με ενημέρωσε πηγή μου στις Βρυξέλλες, είναι ότι η εν λόγω «ΜΚΟ» ποτέ δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Κάτι είναι κι αυτό.

Τα ύστερα του κόσμου

Σημασία δεν έχει από πού προέρχεται ο κόσμος, αλλά πού πηγαίνει. Αν το πρώτο μνημόνιο ήταν το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε, η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου μπορεί και να είναι κάτι σαν τα… ύστερα του κόσμου. Το αναφέρω επειδή κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του που τον συνόδευαν στη χθεσινή του περιοδεία στα Γρεβενά. Εξηγούμαι: κάποια στιγμή ο Κυριάκος βρέθηκε στη Σαμαρίνα, «το ορεινότερο χωριό των Βαλκανίων», όπως είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. μια συντροφιά γερόντων με μαγκούρες.

«Μην κάνεις προσλήψεις»

Οι γέροντες ζήτησαν από τον Μητσοτάκη να φροντίσει την κτηνοτροφία, «τον πρωτογενή τομέα, όπως τον λέτε εσείς», όπως του επεσήμαναν. «Να κοιτάξεις τους κτηνοτρόφους, εδώ έχουμε 200 νέους από 20 ώς 30 ετών που θέλουν να ζήσουν εδώ και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα πουλώντας τριάμισι ευρώ το κατσίκι», είπαν, μιλώντας για τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Αλλά οι γέροντες κράτησαν το καλύτερο για το τέλος: «Ακούσαμε στην τηλεόραση ότι ο Τσίπρας θα κάνει 33.000 προσλήψεις. Φτάνουν πια οι προσλήψεις. Τους κτηνοτρόφους να κοιτάξεις», είπαν εν χορώ. Περιττό να προσθέσω ότι οι νεοδημοκράτες έμειναν άφωνοι που δεν τους ζήτησαν να διορίσουν τα εγγόνια τους.

Ετερόκλητες παρέες

Στα γκουρμέ αθηναϊκά εστιατόρια, και δη σε αυτά που έχουν γίνει στέκια της εξουσίας, μπορεί κανείς να συναντήσει τις πιο αλλόκοτες ή ετερόκλητες παρέες. Στο L’Abreuvoir, ας πούμε, είχε λάβει χώρα μία από τις τελευταίες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δρόμο προς το… bonding με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η συνάντηση βέβαια που αποτελεί είδηση είναι αυτή που εντόπισε στο γαλλικό εστιατόριο του Κολωνακίου κατάσκοπός μου χθες το μεσημέρι: γευμάτιζαν παρέα ο Γιώργος Αλογοσκούφης με τον Γιώργο Χουλιαράκη. Αν οι τοίχοι είχαν αυτιά, μπορεί και να γκρεμίζονταν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή