Κινητικότητα στα Βαλκάνια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έ​​να μετά το άλλο καταφθάνουν από παντού τα μηνύματα ότι οδεύουμε προς συνοριακές αλλαγές στα Βαλκάνια, με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο. Τις δηλώσεις Σέρβων και Αλβανών ηγετών περί «οριοθέτησης» των συνόρων του νεόκοπου ανεξάρτητου κράτους, με εκατέρωθεν ανταλλαγές εδαφών, ενισχύουν δημόσιες παρεμβάσεις ισχυρών παραγόντων, όπως αυτή του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία «τα δύο μέρη (σ.σ.: Bελιγράδι και Πρίστινα) μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και να καταλήξουν σε συμφωνία· εμείς δεν αποκλείουμε εδαφικές προσαρμογές». Και δεν είναι ο μόνος που προαναγγέλλει αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου συνοριακού χάρτη ο οποίος διαμορφώθηκε μετά τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο με αίμα και πόνο. Ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν το πήγε πιο μακριά, βλέποντας αλλαγή συνόρων και μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας(!), ασχέτως εάν έσπευσε η Kομισιόν να το μαζέψει μετά τις αντιδράσεις στη χώρα μας.

Οσοι βέβαια διακινούν τέτοιες ιδέες θέτουν ως προϋπόθεση οι όποιες αλλαγές να γίνουν ειρηνικά και στη βάση της αμοιβαίας συμφωνίας, αλλά ποιος εγγυάται κάτι τέτοιο σε μια περιοχή που δίνει την εικόνα εθνοτικής σαλάτας; Επειδή καπνός χωρίς φωτιά δεν βγαίνει, οι πληροφορίες από το Βελιγράδι και την Πρίστινα επιμένουν ότι οι δύο πλευρές δι’ ευχών των ισχυρών, Δυτικών και Ρώσων, συζητούν στο παρασκήνιο και μάλιστα πάνω σε χάρτες πλέον, στη λογική πάρε εσύ το βόρειο Κόσοβο, δώσε μου τμήμα της κοιλάδας του Πρέσεβο στη νότια Σερβία. Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι τα πράγματα στο Κόσοβο έχουν πάρει τον δρόμο τους και το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον άξονα Βελιγραδίου – Πρίστινας διαχέεται σε ολόκληρη την περιοχή. Ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο δεν αφορά μόνο τα όμορα κράτη, αλλά το σύνολο των χωρών της Βαλκανικής και, με αυτό το δεδομένο, τίθεται το ερώτημα πώς τοποθετείται η ελληνική εξωτερική πολιτική απέναντι σε μια τέτοια κινητικότητα. Η Αθήνα προέβαλε μέχρι τώρα ως πάγια θέση την αντίθεσή της σε κάθε μεταβολή του βαλκανικού συνοριακού status, αλλά τα γεγονότα δείχνουν να την ξεπερνούν. Θα παραμείνει η Ελλάδα προσκολλημένη στο δόγμα «τα σύνορα δεν αλλάζουν στα Βαλκάνια», παρακολουθώντας τη διαμορφούμενη νέα πραγματικότητα από την κορυφογραμμή του Καϊμακτσαλάν; Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η επίτροπος Εξωτερικών Μογκερίνι έχει στα χέρια της επιστολή του Νίκου Κοτζιά στην οποία ζητεί να εξετάσει η Ε.Ε. την προοπτική συναινετικής αλλαγής συνόρων στο Κόσοβο. Αν αυτά λέει ο Ελληνας ΥΠΕΞ, σημαίνει ότι ίσως έχουμε αλλαγή θέσης της εξωτερικής μας πολιτικής στο καυτό ζήτημα του Κοσόβου, και όχι μόνο στο θέμα των συνόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή