Ο ληστής με το λεμόνι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Το πρωί της 19ης Απριλίου του 1995, στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, ο 44χρονος McArthur Wheeler συνελήφθη για τη ληστεία δύο τραπεζών. Οι Αρχές δεν δυσκολεύτηκαν να τον εντοπίσουν. Οταν έδωσαν στη δημοσιότητα τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας των τραπεζών, ο δράστης αμέσως αναγνωρίστηκε αφού δεν είχε καλύψει το πρόσωπό του. Ο ίδιος βέβαια θεωρούσε ότι είχε καμουφλαριστεί επαρκώς, αλείφοντας το πρόσωπό του με χυμό λεμονιού. Είχε σκεφτεί ότι εφόσον ο χυμός λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αόρατη μελάνη, μπορούσε να τον κάνει αόρατο. Οταν οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν, έδειξε να απορεί που τον είχαν αναγνωρίσει. Αφού είχε φορέσει λεμόνι!

Μπορεί ο McArthur Wheeler έκτοτε να φιγουράρει στις λίστες των ληστών με τις πιο περίεργες μεταμφιέσεις, αλλά με τον τρόπο του βοήθησε λίγο την επιστήμη να πάει μπροστά. Διαβάζοντας την είδηση της περίεργης ληστείας, ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ David Dunning αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν άνθρωποι να εμφανίζονται βέβαιοι για πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζουν τίποτα. Από πού πηγάζει η αυτοπεποίθησή τους; «Στρατολόγησε» τον μεταπτυχιακό φοιτητή Justin Kruger και μαζί έκαναν ένα πείραμα. Ζήτησαν από προπτυχιακούς φοιτητές Ψυχολογίας να συμπληρώσουν κάποια τεστ γραμματικής, λογικής και χιούμορ, και κατόπιν να εκτιμήσουν πώς τα πήγαν. Οι φοιτητές με τις χαμηλότερες βαθμολογίες υπερεκτίμησαν τις επιδόσεις τους, ενώ οι φοιτητές με τις υψηλότερες βαθμολογίες υποτίμησαν τους εαυτούς τους. Οπως παρατήρησαν οι ερευνητές σε μελέτη που εξέδωσαν το 1999, για να ξέρεις πόσο καλά τα πήγες σε ένα τεστ γραμματικής, πρέπει να… ξέρεις γραμματική. Οσοι δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν τις γνώσεις τους. Είχαν άγνοια της ανεπάρκειάς τους. Η θεωρία έμεινε γνωστή ως Φαινόμενο Dunning-Kruger: οι πιο ανεπαρκείς συνήθως υπερεκτιμούν τις ικανότητες, τις γνώσεις, τον εαυτό τους, γιατί δεν έχουν τα εφόδια να αναγνωρίσουν την ανεπάρκειά τους.

«Αυτό εξηγεί το Fox News», έχει σχολιάσει σε ένα εξαιρετικά αστείο βιντεάκι ο Τζον Κλιζ. Το Φαινόμενο Dunning-Kruger εξηγεί γιατί δεν μπορείς να βγάλει κανείς άκρη με τους φανατικούς αντιεμβολιαστές, τους συνωμοσιολόγους, τους ψηφοφόρους Τραμπ, τον ίδιο τον Τραμπ, τα fake news. Εξηγεί γιατί τόσοι άνθρωποι γύρω μας επιμένουν σε κάτι όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν προς το αντίθετο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή