80 χρoνια πριν… 6-9-1938

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ: Λόγω της διεθνούς καταστάσεως και κατόπιν των σοβαρών μέτρων τα οποία έλαβεν η Γερμανία ενισχύσασα εις άνδρας και υλικόν τα βορειοανατολικά σύνορά της, η γαλλική κυβέρνησις είναι ηναγκασμένη να λάβη μέτρα ασφαλείας. […] Εδέησε να κληθούν υπό τα όπλα ωρισμέναι κλάσεις της εφεδρείας. Ομοίως διετάχθησαν να επανέλθουν εις τας φρουράς των άπαντες οι αξιωματικοί και οι στρατιώται, οι οποίοι είχον τύχει αδείας [φωτ.: ανακληθέντες στρατιώτες στο Στρασβούργο].

O ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΗ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ  (για εθνικοσοσιαλιστικό συνέδριο): Η πόλις πλέει εις τα εθνικά χρώματα και τας σημαίας του αγκυλωτού σταυρού. […] Ο καγκελλάριος Χίτλερ αφίκετο περί ώραν 10.10, […] επεθεώρησε την τιμητικήν φρουράν και είτα επιβάς αυτοκινήτου κατηυθύνθη εις τα γραφεία του κόμματος. Ο καγκελλάριος ιστάμενος παρά τον οδηγόν του αυτοκινήτου εχαιρέτα το πλήθος, το οποίον τον επευφήμει ενθουσιωδώς.

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ: Τηλεγραφούν εκ Σαντιάγο της Χιλής ότι εθνικοσοσιαλιστικόν πραξικόπημα εξερράγη [χθες] εκεί, το οποίον όμως απέτυχεν αφού προηγουμένως οι συνωμόται κατέλαβαν το Πανεπιστήμιον και τα γραφεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή