(Κι άμα λάχει, να πούμε) dare et accipere*

(Κι άμα λάχει, να πούμε) dare et accipere*

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσα λατινικά τσιτάτα ξεσκονίστηκαν από τα πατάρια της μνήμης για να καταδικασθεί η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να καταργήσει τη διδασκαλία των Λατινικών, και να τα αντικαταστήσει με την Κοινωνιολογία! Τα ιδεολογικά αναχώματα που στήθηκαν υπέρ ή κατά των Λατινικών και, αντίστοιχα, υπέρ ή κατά της Κοινωνιολογίας, είναι πολύ υψηλότερα από το αληθινό μέγεθος του ζητήματος.

Τα Λατινικά διδάσκονται έως τώρα μόνο στην ομάδα μαθητών της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν σε φιλολογίες ή νομικές. Αρα είναι υπερβολικά αυτά περί «μέτρου που αποκόπτει το ελληνικό σχολείο από τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού», όπως ανέφερε η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων.

Με το σχέδιο Γαβρόγλου ακυρώνεται ο όποιος παιδευτικός-μορφωτικός χαρακτήρας της Γ’ Λυκείου, η οποία μετατρέπεται σε τάξη προετοιμασίας των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β’ Λυκείου, και στη Γ’ τάξη οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Τα Λατινικά είχαν μετατραπεί το κατεξοχήν μάθημα που προσέφερε έναν υψηλό βαθμό στους υποψηφίους, αλλοιώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούσαν κοινά τμήματα (π.χ. παιδαγωγικά) αλλά εξετάζονταν στα μαθήματα διαφορετικών επιστημονικών πεδίων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχει μεγάλη μορφωτική αξία ένα μάθημα το οποίο οι μαθητές απλώς παπαγαλίζουν για να αριστεύσουν στις εξετάσεις.

Τα δάκρυα που χύνονται τώρα από τις ενώσεις φιλολόγων και τις φιλοσοφικές σχολές μοιάζουν κροκοδείλια. Ποιος ασχολήθηκε με τον αποστειρωμένο τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος; Μήπως κίνητρο των αντιδράσεων είναι η προβλεπόμενη απώλεια θέσεων εργασίας για τους φιλολόγους στα σχολεία λόγω μείωσης των μαθημάτων που διδάσκουν;

Το ερώτημα είναι εάν η διδασκαλία της Κοινωνιολογίας από το 2019 έχει προετοιμαστεί επαρκώς, ώστε να μη μετατραπεί σε ένα ακόμη θεωρητικό μάθημα παπαγαλίας. Εχει; Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη καν βιβλίο για το μάθημα. Και ο φαύλος κύκλος της παπαγαλίας και της απαξίωσης θα συνεχιστεί.

* Δούναι και λαβείν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή