Η τόσο χρήσιμη μείωση εισφορών

Η τόσο χρήσιμη μείωση εισφορών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Μάρτιος, αν θυμάμαι καλά, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διατυπώσει το εξής: «Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στην εργασία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανήλθε σε μία από τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου: τη μείωση των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση προκειμένου να πετύχει η επενεκκίνηση της οικονομίας. Επανέλαβε την πρόθεσή του στην προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του, δίνοντας και ορισμένες πρόσθετες εξηγήσεις ως προς το γιατί πιστεύει ότι χρειάζεται αλλαγή στο ύψος των (ασφαλιστικών) εισφορών.

«Ολοι αναγνωρίζουμε σήμερα, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι οι υπερβολικά υψηλές εισφορές οδηγούν τελικά στην εισφοροδιαφυγή και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των Ταμείων. Κανείς δεν θα σας πει το αντίθετο. Το δικό μου σχέδιο είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε εντός μίας τετραετίας τις κύριες εισφορές για όλους, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, από το 20% στο 15%».

Ο κ. Τσίπρας, αν πιστέψουμε τις διαρροές προς τον φιλικό του Τύπο, σκοπεύει να μιμηθεί τον κ. Μητσοτάκη. Το είπε και ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ: «Εχουν ωριμάσει οι σκέψεις για διαφοροποιήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές». Θυμίζω ότι η νέα πλειοψηφία είχε, το 2015, καταργήσει τη μείωση Σαμαρά, προκαλώντας τότε άμεση βλάβη στους μισθωτούς οι οποίοι είδαν την καθαρή αμοιβή τους να μειώνεται ενώ είχε αυξηθεί πριν από λίγους μήνες. Δεν είμαι σε θέση να σας εξηγήσω γιατί ο κ. Σκουρλέτης θεωρεί ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης μειώνει το κόστος ασφάλισης γήρατος ενεργεί από «δογματικό νεοφιλελευθερισμό»!

Ο κ. Μητσοτάκης, πολύ σωστά κατά την άποψή μου, θεωρεί ότι η μείωση αυτή είναι αντίδοτο στο γεγονός, όπως το δέχονται όλοι οι ειδικοί και τεχνοκράτες της κοινωνικής ασφάλισης, ότι «οι υπερβολικά υψηλές εισφορές οδηγούν τελικά στην εισφοροδιαφυγή και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των Ταμείων».

Πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος –ίσως και το 80%– της μερικής απασχόλησης αποκρύπτει ισόποση μη δηλωμένη εργασία. Ο κ. Μητσοτάκης διηγείται κάθε φορά που έχει την ευκαιρία όσα του εξήγησαν εργαζόμενοι στην εστίαση, οι οποίοι θεωρούν ότι αφού δεν θα πάρουν ποτέ στα γηρατειά τους σύνταξη αντάξια με τις βαρύτατες κρατήσεις που ζητούνται, είναι προτιμότερο να κοιτάξουν την εξασφάλιση ενός καλύτερου εισοδήματος, σήμερα. Λογικό, αλλά καταστροφικό. Μια καταστροφή που γιγαντώθηκε τα τρία τελευταία χρόνια και προσθέτει έναν ακόμη σοβαρό λόγο για να επιχειρηθεί η πλήρης ανατροπή του νόμου Κατρούγκαλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή