Το διαδικτυακό πεδίο μάχης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Το Διαδίκτυο, το πεδίο στον οποίο ζουν, καταναλώνουν, συνομιλούν, κοινωνικοποιούνται δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο, δεν αποτελεί έναν ψηφιακό κόσμο ασύνδετο από την πραγματικότητα. Ασχέτως αν αυτό γίνεται αντιληπτό ή όχι από όλους. Σίγουρα γίνεται αντιληπτό από εκείνους που βλέπουν την πραγματικότητα όπως είναι. Συχνά αναλωνόμαστε στη συζήτηση για το πώς θα τοποθετήσουμε τον εαυτό μας, την εργασία μας, κάθε τι που μας αφορά στο ψηφιακό περιβάλλον. Αγνοούμε, ωστόσο, τη μεγάλη εικόνα και όχι αδίκως. Σε γενικές γραμμές, οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου, όπως και οι περισσότεροι στον δυτικό κόσμο, λειτουργούν μέσα στις νόρμες και στο έθιμο που έχει δημιουργήσει η αμερικανική παράδοση. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι ανεμπόδιστη, με την ελευθερία του λόγου εξασφαλισμένη και την έξωθεν ρυθμιστική παρέμβαση μάλλον περιορισμένη. Ως «μετατροπές» σε αυτό το μοντέλο μπορεί να θεωρηθούν, μεταξύ άλλων, ο κώδικας GDPR και η προσπάθεια της Ε.Ε. να επιβάλει περιορισμούς σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με βασικό στόχο το Facebook και την Google. Είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και η συζήτηση που διεξάγεται στις ΗΠΑ επ’ αυτού.

Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι, ωστόσο, το μόνο. Λίγοι, ελάχιστοι εξ ημών γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Κίνας, όπου το Διαδίκτυο ελέγχεται, ρυθμίζεται και πρακτικά αστυνομεύεται. Το συγκεκριμένο παράδειγμα φαίνεται ότι προτιμούν αρκετές χώρες στον κόσμο, ιδιαίτερα εκείνες που δεν είναι δημοκρατίες με τη δυτική έννοια του όρου. Η διαχείριση των σόσιαλ μίντια και του Διαδικτύου από την κυβέρνηση της Τουρκίας είναι το πλέον κοντινό –για τον μέσο Ελληνα καταναλωτή megabyte– παράδειγμα. Αναλυτές και ειδικοί αναδεικνύουν και ένα τρίτο μοντέλο, αυτό που είναι κυρίαρχο στην Ινδία. Εκεί, προκειμένου να εδραιώσει τον έλεγχο αλλά και να οργανώσει τον χώρο μιας τόσο μεγάλης και ποικιλόμορφης χώρας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να συνδέσει τη γραφειοκρατία με τους πολίτες. Παρότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πώς μπορεί να αλλάξει το υπάρχον, φαινομενικά κυρίαρχο, μοντέλο, το Διαδίκτυο του 2030 μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό. Πολύ πιο ενταγμένο στην καθημερινότητα, αλλά πολύ περισσότερο ελεγχόμενο και με σαφή και προκαθορισμένα όρια. Εκτός από τη φιλοσοφική και ιδεολογική διάσταση του ζητήματος, ο έλεγχος του Διαδικτύου είναι το κατ’ εξοχήν πεδίο πολέμου του 21ου αιώνα. Οποιος επικρατήσει σε αυτό θα έχει προβάδισμα σε όλα τα υπόλοιπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή