Το πρόβλημα της επόμενης κυβέρνησης

Το πρόβλημα της επόμενης κυβέρνησης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν και οι εκπλήξεις. Η απότομη αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα αιφνιδίασε. Το αφήγημα επιστροφής στις αγορές, η ανάπτυξη που έρχεται, οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομία, όλα όσα χρειάζονταν η κυβερνητική προπαγάνδα, άρχισαν να ξεθωριάζουν επειδή κάπου, κάποιοι, «διάβασαν» αλλιώς την πραγματικότητα. Οπως είναι. Τις επόμενες εβδομάδες θα μάθουμε επίσημα και ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, ενώ η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και όπως φαίνεται οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια προκειμένου να χορηγούν δάνεια.

Κρίμα. Στην εικόνα που είχε φιλοτεχνήσει το κυβερνητικό επιτελείο όλα ήταν τέλεια. Η οικονομία είχε ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων, η κυβέρνηση μπορούσε να κινηθεί με παροχές χωρίς δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε όχι μόνον ζητήματα της οικονομίας αλλά και μεγάλα, ανοικτά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υπήρχαν ατυχίες όπως η φωτιά στο Μάτι, ενοχλητικές αποκαλύψεις όπως η απελευθέρωση εύπορων κρατουμένων με πλαστά πιστοποιητικά αλλά, έτσι είναι η ζωή. Εχει προβλήματα, όμως είναι ωραία όταν ασκείς εξουσία. Αυτό νόμιζαν, αλλά ήρθε η έκπληξη. Μετά, ήταν αργά. Τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν πάνω από 4,5%, ενώ στα «προβληματικά» ιταλικά είναι 1,5%.

Η άνοδος επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα δεν ακυρώνει μόνον το σχέδιο εξόδου στις αγορές, επιβαρύνει τις τράπεζες, κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που σχεδίαζαν να χρηματοδοτηθούν εκδίδοντας εταιρικά ομόλογα. Ολα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση είχε επιλέξει τον δρόμο της σύνεσης. Αν είχε εξασφαλίσει προληπτική γραμμή πίστωσης που θα επέτρεπε χαμηλότοκη χρηματοδότηση από τους εταίρους. Δεν θα ήταν υποχρεωτικό να πάρει τη χρηματοδότηση, απλά η δυνατότητα αυτή δίνει σ’ όποιον τη διαθέτει την ευκαιρία να εξασφαλίσει φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές. Επειδή οι αγορές θα γνώριζαν ότι η Ελλάδα έχει αυτήν τη δυνατότητα, άρα δεν θα βρίσκεται στην ανάγκη τους. Η Πολωνία και το Μεξικό πήραν προληπτική γραμμή χωρίς να τη χρησιμοποιήσουν.

Μα έπρεπε να ψηφιστεί το μέτρο από 27 Κοινοβούλια, ισχυρίζονται. Ολα εγκρίνονται από τα Κοινοβούλια, όπως πρόσφατα η δόση που ζητήσαμε.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, στη συνέντευξή του στην Ειρ. Χρυσολωρά της «Κ» υπογράμμισε: «Μια πιστωτική γραμμή προληπτικού χαρακτήρα θα είχε συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελληνικού Δημοσίου». Και πρόσθεσε ευγενικά «…ήταν ένα λιγότερο επικίνδυνο μονοπάτι…». Δεν το ακολούθησε η κυβέρνηση. Προτίμησε την προπαγάνδα. Κήρυξε πόλεμο κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και της οικογένειάς του, επειδή υποστήριξε δημόσια την επιλογή αυτή. Σήμερα υποθέτουμε ότι ούτε ο κ. Στουρνάρας περίμενε ότι θα επιβεβαιωθεί τόσο γρήγορα.

Η κυβέρνηση δεν ήθελε τις δεσμεύσεις που προϋποθέτει η λήψη προληπτικής γραμμής. Ηθελε να ισχυρίζεται ότι θα κάνει παροχές παραμονή εκλογών ή και να κάνει. Κι αν δεν μπορεί πλέον να δανειστεί από τις αγορές, θα χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» που δημιούργησε με άδικη υπερφορολόγηση. Μια κίνηση που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για νέα επίθεση των αγορών, την επόμενη κρίση, ίσως και επόμενο μνημόνιο.

Δεν τους νοιάζει τίποτα απ’ όλα αυτά. Τα προετοιμάζουν γιατί θα αποτελούν προβλήματα της επόμενης κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή