Το Κονκλάβιο (09/09/2018)

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόλαση στο Στρασβούργο

Η κόλαση είναι οι άλλοι. Οταν είναι πολλοί και ετερόκλητοι, η κόλαση είναι ακόμα πιο καυτή και θα μεταφερθεί για τουλάχιστον μία ημέρα, την ερχόμενη Τρίτη, στο Στρασβούργο. Εκεί θυμίζω ότι ετοιμάζει γκράντε εμφάνιση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Αλ. Τσίπρας. Σημειώνω ότι θα δεχθεί και ερωτήσεις. Ελπίζω η εμφάνιση να μην είναι αντίστοιχη με αυτήν που είχε κάνει λίγο μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, που όλοι –συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, φαντάζομαι– θέλουν να ξεχάσουν… Μόνο που αυτή τη φορά ο Τσίπρας δεν θα είναι μόνος. Πληροφορούμαι ότι την ίδια ημέρα θα κάνουν επίσης εμφάνιση στην Ολομέλεια ο Ζ. Ζάεφ και ο Β. Ορμπαν. Τον Ζάεφ τον προσπερνώ, καθώς έχουμε πάθει overdose τους τελευταίους μήνες. Μένω στον Ορμπαν για όλους τους λόγους.

Τα πυρηνικά του Αρθρου 7

Γιατί η επόμενη ημέρα, οπότε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα εκφωνήσει την τελευταία μεγάλη του ομιλία για την κατάσταση της Eνωσης, είναι και η ημέρα που θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για το αν θα κινηθεί διαδικασία για το Aρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας. Θυμίζω ότι η ενεργοποίηση του Αρθρου 7 θα ισοδυναμούσε με πάτημα του κόκκινου κουμπιού των πυρηνικών όπλων: θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο, επειδή παραβίασε τις ευρωπαϊκές αξίες και το κράτος δικαίου. Το ζήτημα είναι ότι για να πατηθεί το κουμπί απαιτείται η υπερψήφιση από τα δύο τρίτα των ευρωβουλευτών. Οπερ σημαίνει ότι θα απαιτείτο και η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι το κόμμα του Ορμπαν.

ΕΛΚ εναντίον ΕΛΚ

Δεν είναι μόνον αυτό. Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος μόλις ανακοίνωσε ότι μπαίνει στην κούρσα για το χρίσμα του προέδρου της Κομισιόν. Εννοείται ότι ο Βέμπερ περιμένει και τη στήριξη του Ορμπαν, με τον οποίο μοιράζεται παρόμοιες απόψεις για το μεταναστευτικό. Κάποιοι στο ΕΛΚ, όμως, θα ήθελαν να «τελειώνουν» με τον Ορμπαν. Η συνέχεια στα γήπεδα, όπου κάποιοι θεωρούν ότι το ΕΛΚ θα διχαστεί σε δύο ομάδες. Ή ότι τουλάχιστον θα «ξεμπροστιάσουν» τον Βαυαρό Βέμπερ μέσω του Ορμπαν.

Δεν αποχαιρετά

Θα απογοητευθούν όσοι περιμένουν καμιά δακρύβρεχτη ομιλία τύπου «αποχαιρετισμός στα όπλα» από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο State of the Union της ερχόμενης Τετάρτης. Ο Γιούνκερ είναι ακόμα μάχιμος. Και, τελοσπάντων, πληροφορούμαι ότι δεν βρίσκεται καθόλου σε φάση αποτίμησης της θητείας του και αποχαιρετισμού. Θυμίζω ότι η Επιτροπή του έχει ακόμα 14 μήνες δουλειάς μπροστά της. Σε αυτούς ο Λουξεμβούργιος υπόσχεται νέες, «θεαματικές», όπως το έθεσε πηγή μου, πρωτοβουλίες. Ανάμεσα σε αυτές, η ευρωπαϊκή αστυνομία συνόρων, η κατάργηση της χειμερινής ώρας, μέτρα κατά της παρέμβασης Ρώσων στις επικείμενες ευρωεκλογές και φυσικά η μεγάλη μάχη κατά των λαϊκιστών. Μείνετε συντονισμένοι.

Κουίζ

Ποιoς ανεξάρτητος βουλευτής χρησιμοποιεί μεσάζοντες ή μάλλον παρακαλάει για να επιστρέψει στο «μαντρί»; Σημειώνω ότι περιπλανήθηκε αρκετό καιρό, αλλά καμιά Κ.Ο. δεν άνοιξε την αγκαλιά της για να τον υιοθετήσει…

Δάσκαλε που δίδασκες…

Στο λιμάνι της Καλαμάτας γευμάτισαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αντ. Σαμαράς και ο Aδ. Γεωργιάδης. Αυτό ενόψει της ομιλίας του αντιπροέδρου της Ν.Δ. που οργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής –παρουσία του Σαμαρά– η τοπική οργάνωση της Ν.Δ. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι Aδωνις και Σαμαράς σχολίασαν την άφιξη α λα Τραμπ του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη αυτοκινητοπομπή και ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Προτιμώ να μην υπεισέλθω στις ακριβείς εκφράσεις, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε τι θα σχολίαζαν οι συριζαίοι γι’ αυτόν αν έκανε τα ίδια. Μου λένε ότι αμφότεροι συμφώνησαν ότι ο Κυριάκος πηγαίνει πολύ καλά. Αυτό που δεν έμαθα είναι αν ο Σαμαράς ρώτησε τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου αν βγήκε κι αυτός απ’ το μνημόνιο…

Λάθος συναγερμός

Πολλά και ενδιαφέροντα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας στην Πειραιώς, εν αναμονή του του τρίτου –και φαρμακερού– περιπολικού που θα εμφανιζόταν για να συλλάβει τη Σοφία Ζαχαράκη, αλλά εντέλει δεν εμφανίστηκε ποτέ. Προσπερνώ τις παραγγελίες για πίτσες, καθώς νομίζω ότι το πιο ενδιαφέρον συνέβη όταν πια είχε εκπνεύσει η 24ωρη προθεσμία του αυτοφώρου και η αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., μαζί με όσους της έκαναν συμπαράσταση, βγήκε μετά τα μεσάνυχτα από το κτίριο για να πάει σπίτι της. Ε τότε, πληροφορούμαι ότι εμφανίστηκαν από το απέναντι πεζοδρόμιο άνδρες της ομάδας Ζήτα που «μαρσάριζαν» σε ένδειξη χαιρετισμού. Oμως, ο ανορθόδοξος για τους μη μυημένους χαιρετισμός προκάλεσε σάστισμα ότι θα γινόταν σύλληψη κι ας είχε εκπνεύσει η προθεσμία. Λάθος συναγερμός…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή