ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια ακραιφνώς ελληνική Αριστερά

Πολλοί επικρίνουν τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι είναι ένα αριστερό κόμμα. Νομίζουμε ότι το πρόβλημα είναι διαφορετικό. Αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα είναι η ταχύτατη μίμηση των κακών πρακτικών των ελληνικών κυβερνήσεων του παρελθόντος. Να το πούμε διαφορετικά: το πρόβλημα με την ελληνική Αριστερά δεν είναι τόσο ότι είναι Αριστερά, όσο ότι, κυρίως, είναι ελληνική Αριστερά. Μη βλέπετε σε αυτό κάποια διάθεση εθνικής αυτο-υποτίμησης. Εννοούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβερνητική συμπεριφορά του, αντανακλά τα βασικότερα στοιχεία της θεσμικής παθογένειας που διαχρονικά χαρακτηρίζει τη χώρα μας – ιδιαίτερα την πελατειακή χρήση του κράτους.

Γιατί το λέμε αυτό; Δείτε την απόφαση του υπουργού Παιδείας K. Γαβρόγλου να χαρίσει στους καθηγητές πανεπιστημίου μέχρι τα 2/3 των οφειλών τους προς τα πανεπιστήμιά τους! (βλ. «Κ», 31/8/2018).Τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα – αφορούν έως και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε οφειλέτη.

Συγκεκριμένα, από το 1997, όσοι καθηγητές, παράλληλα με την ακαδημαϊκή εργασία τους, ασκούσαν νομίμως ελεύθερο επάγγελμα (π.χ. γιατροί, οδοντίατροι, μηχανικοί, δικηγόροι, κ.λπ.), όφειλαν να αποδίδουν στα πανεπιστήμιά τους ένα ποσοστό των ακαθάριστων εσόδων τους. Αυτό θεσπίστηκε στο 15% μέχρι το 2011, μετά μειώθηκε στο 10% μέχρι το 2014 και κατέληξε στο 7% μετά το 2016. Με τη ρύθμιση Γαβρόγλου, όσοι δεν απέδιδαν την οφειλόμενη παρακράτηση τα τελευταία είκοσι χρόνια όχι μόνο δεν τιμωρούνται αλλά επανυπολογίζονται οι συνολικές οφειλές τους, όχι με βάση τα διάφορα ποσοστά που ίσχυαν κατά καιρούς, αλλά με βάση το 7% επί των καθαρών αποδοχών τους! Το οικονομικό όφελος για τους παραβάτες είναι μεγάλο.

Μερικοί από μας αποδίδαμε τις οφειλές μας από την πρώτη μέρα, όπως όριζε ο νόμος. Πώς πρέπει να αισθάνονται τώρα αυτοί όταν βλέπουν πρώην συναδέλφους τους να απαλλάσσονται από τις οφειλές τους; Δεν ήταν τα κορόιδα της υπόθεσης; Oταν εσύ πληρώνεις το εισιτήριο αλλά ο διπλανός σου επιβραβεύεται για τη λαθρεπιβασία του, πώς νιώθεις; Δεν σου δίνει το κράτος κίνητρα να κάνεις ό,τι σε συμφέρει, αδιαφορώντας για τους νόμους;

Ιδού ένα από τα πιο θεμελιώδη, διαχρονικά προβλήματα της χώρας: ο σεβασμός στον νόμο και οι κυρώσεις που απορρέουν από την παραβίασή του. Οσοι νόμιζαν ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έκανε ειλικρινή προσπάθεια να ξεριζώσει αυτή την παθογένεια, υποτίμησαν τη δύναμη της θεσμικής αδράνειας. Κυβερνήσεις κάθε ιδεολογικής απόχρωσης διαιωνίζουν το πελατειακό κράτος, ενδίδοντας σε οργανωμένα συμφέροντα. Ο κ. Γαβρόγλου είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Φυσικά, έτσι, όχι μόνο καταστρατηγείται η ισονομία, αλλά ενθαρρύνονται ο αντικοινωνικός ατομισμός και η έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη έναντι του κράτους. Σε τέτοιες συνθήκες, η βέλτιστη στρατηγική για το άτομο είναι: ο καθένας για την πάρτη του! Η χρεοκοπία ούτε προέκυψε τυχαία ούτε παρήλθε οριστικά.

* Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι ακαδημαϊκός- καθηγητής Ιατρικής.
** Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας είναι καθηγητής στα πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick.