Το Κονκλάβιο (12/09/18)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορμπανικά δράματα

Πολλά τα δράματα –πολιτικά και προσωπικά– που εκτυλίσσονται αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο. Το κυρίαρχο, όμως, είναι το δράμα που ζει ο Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος θα δει τον ένα μετά τον άλλο πολιτικούς ομοϊδεάτες και αντιπάλους να τον σταυρώνουν ενεργοποιώντας το άρθρο 7 εναντίον της Ουγγαρίας για παραβίαση ευρωπαϊκών αξιών και αρχών. Κατ’ αρχάς, η Ν.Δ., όπως προανήγγειλε ο Κυρ Μητσοτάκης με σχόλιό του στο Twitter, θα υπερψηφίσει την έκθεση Sargentini που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας βάσει του άρθρου 7, γιατί, όπως είπε, «δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας». Υποθέτω ότι κατόπιν τούτου, θα ξεμείνουν από επιχειρήματα όσοι μιλούν για «ορμπανοποίηση» της Ν.Δ. Και όχι μόνον αυτοί, καθώς πληροφορούμαι ότι εναντίον του Ορμπαν προτίθενται ακόμη να ψηφίσουν (τουλάχιστον) οι Αυστριακοί, οι Μπενελούξ και οι Σκανδιναβοί του ΕΛΚ. Και δεν θα είναι οι μόνοι.

Η βοή των γεγονότων

Mε την ευκαιρία, να σας ενημερώσω ότι η έκθεση Sargentini δεν αφορά μόνο το Μεταναστευτικό, αλλά και περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, όπως και στη χρηματοδότηση ΜΚΟ. Μου λένε ότι χθες ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανέφερε στη συζήτηση ότι «είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Κάτι σαν τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων…

Non event

Αν η χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο κρινόταν από τα εισιτήρια που έκοψε, ο παραγωγός θα είχε χρεοκοπήσει. Το λέω επειδή το σνομπάρισμα ήταν εμφανές από τα άδεια έδρανα και οι παρόντες ήταν όλοι κι όλοι 100 άνθρωποι. Μεταξύ των οποίων, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Η ατμόσφαιρα ήταν μάλλον παγωμένη και, για να το θέσω κομψά, δεν έγινε μεγάλη επικοινωνιακή «φασαρία». Oπως το έθεσε πηγή μου, ήταν «ένα non event», το οποίο επιβεβαίωσε την kolotoumba με πανηγυρικό τρόπο.

Λαμπερές απουσίες

Σημειώνω ότι δεν ήταν εκεί o Γιούνκερ που δεν έκανε τη χάρη στον Τσίπρα να του χαρίσει λίγη από τη λάμψη του. Εξάλλου διά της απουσίας του έλαμψε ο Γιούνκερ και από τη συζήτηση με τον Ορμπαν. Υποθέτω ότι δεν ήθελε να ξοδευτεί σε παράπλευρα πολιτικά μηνύματα ενόψει της σημερινής γκράντε ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης, έναντι της οποίας οι δύο προαναφερθέντες δεν είναι καν ψηφίδες μέσα στην ευρωπαϊκή αιωνιότητα. Δεν μπορώ, πάντως, να μην επισημάνω μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Και αυτή είναι ότι το ΕΛΚ επέλεξε ως ομιλητή τον αντιπρόεδρο –τον Ισπανό Γκονζάλες Πονς– και όχι τον πρόεδρο – τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ. Δεν έδωσε την ευκαιρία στον Τσίπρα να παίξει πάνω στα αντιγερμανικά ρεφλέξ.

Economy class

Εντάξει. Προφανώς είναι καλύτερο να βρίσκεσαι στη γη και να εύχεσαι να ήσουν στον αέρα, παρά να είσαι στον αέρα και να εύχεσαι να ήσουν στη γη. Φαντάζομαι ότι κάποιοι από τους επιβαίνοντες στη νυχτερινή πτήση της Δευτέρας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα θα το εύχονταν κι αυτό αν επέβαιναν συριζαίοι… Αλλά δεν χρειάστηκε να μπουν στο δίλημμα. Το αναφέρω επειδή με την ίδια πτήση επέστρεφαν οι Aδ. Γεωργιάδης, Μ. Γιαννάκου, Κ. Δέρβος (ΟΝΝΕΔ), όπως και οι Θ. Παπαθεοδώρου (ΚΙΝΑΛ) και Θαν. Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ). Μπόνους έκπληξη η παρουσία του Τζ. Πάιατ, ο οποίος πετούσε στην οικονομική θέση.

Εις μνήμην

Δράττομαι… της κατηγορίας «μεγάλοι άνδρες» για να σας πω ότι σήμερα, στις 11 το πρωί, τελείται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών το ετήσιο τρισάγιο στη μνήμη του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, το οποίο διοργανώνει η Εταιρεία Φίλων Π. Κανελλόπουλου.

Ερχεται το ΣΕΑ

Δεν θυμάμαι πόσος καιρός πάει από την τελευταία φορά που συνεδρίασε το ΕΣΕΠ, εξ ου και η είδηση είναι ότι το Συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά σήμερα. Οχι, δεν θα είναι βασικό θέμα στην ατζέντα η συμφωνία των Πρεσπών. Θα ήταν μάταιο, εξάλλου, αφού οι όποιες εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί. Θα είναι η δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Πληροφορούμαι, μάλιστα, ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο, εξ ου και το ΕΣΕΠ προκειμένου να γίνει διαβούλευση με τα κόμματα. Μαθαίνω, δε, ότι αυτό προβλέπει τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου πάνω στο οποίο θα «πατά» ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και ότι ακολουθεί το ισραηλινό μοντέλο. Να υποθέσω ότι η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες ενόψει εκλογών;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή