Φωνακλάδικη μειοψηφία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμορφώνεται σταδιακά στην Ευρώπη, έστω και όψιμα, μια συμμαχία υγιών πολιτικών δυνάμεων, που έχουν μεν ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, αλλά συσπειρώνονται κατά του μαύρου μετώπου του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και του ρατσισμού. Το είδαμε χθες στην ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Ουγγαρίας, όπου πολλοί βουλευτές από το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, διακήρυξαν με την ψήφο τους ότι οι «ανελεύθερες δημοκρατίες» (για να μεταφράσουμε άγαρμπα τον όρο illiberal democracies) δεν έχουν θέση στην Ε.Ε. Σχεδόν ταυτόχρονα, η ίδια πολιτική τάση έγινε αισθητή στη γερμανική Βουλή. Από το βήμα του Μπούντεσταγκ, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, με κεντρικούς ομιλητές την Αγκελα Μέρκελ και τον Μάρτιν Σουλτς, επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) με αφορμή τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στο Κέμνιτς. «Δεν υπάρχει δικαιολογία ή νομιμοποίηση για επιθέσεις εις βάρος ανθρώπων που απλώς έχουν διαφορετική όψη», είπε η καγκελάριος. «Είναι καιρός να αμυνθεί η δημοκρατία», πλειοδότησε ο Σουλτς, καταχειροκροτούμενος ακόμη και από τους πολιτικούς αντιπάλους του στις τάξεις Πρασίνων βουλευτών της Αριστεράς.

Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν εκείνος που σήμανε τον συναγερμό στο ΕΛΚ. Ο ηγέτης της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης συντάχθηκε προς τιμήν του με το προαναφερθέν μέτωπο, παρόλο που κάποια μέλη του κόμματος φλερτάρουν με τον «ορμπανισμό». Για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά η στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη: βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα αν θα χαϊδέψει τον ακροδεξιό λαϊκισμό ή θα έρθει σε μετωπική σύγκρουση μαζί του. Στην πρώτη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι να αφήσει τις σκοτεινές ιδέες να τη διαβρώσουν –πιθανότατα, δε, θα χάσει και ψήφους προς όφελος των πιο ακραίων και γνήσιων εκφραστών της. Στη δεύτερη επιλογή, αυτήν της απομόνωσης των «ανελεύθερων δημοκρατιών» και της απονομιμοποίησης της ξενοφοβίας, το όφελος θα είναι τριπλό: ΚΑΙ την τιμή της θα σώσει ΚΑΙ τις ακροδεξιές απόψεις θα καταστήσει αποσυνάγωγες ΚΑΙ τις αξίες της Ευρώπης θα παλινορθώσει.

Οπως έγραψε πρόσφατα σε άρθρο του στον «Γκάρντιαν» ο αρθρογράφος Cas Mudde, «οι λαϊκιστές δεν είναι η σιωπηλή πλειοψηφία, αλλά μια θορυβώδης μειοψηφία». Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους είναι να δυναμώσει τη φωνή της λίγο παραπάνω η πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή