Το Κονκλάβιο (13/09/18)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράσταση Ορμπαν

Κάτι σε τσίρκο, αν όχι «Το μεγάλο μας τσίρκο» θύμισε σε κατάσκοπό μου η εσωτερική σύναξη που συγκάλεσε το ΕΛΚ το απόγευμα της Τρίτης στο Στρασβούργο για να κρίνει τη στάση που θα τηρούσε στη χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία για το «ναι» ή το «όχι» στην ενεργοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Ουγγαρίας. Hταν δηλαδή κάτι μεταξύ σάτιρας, δράματος, αλλά και αλληγορίας γι’ αυτά που έρχονται και θα χωρίσουν χώρες και πολιτικές οικογένειες.

Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης. Και εννοείται ότι τη βραδιά –η συζήτηση κράτησε μέχρι αργά και οι ζυμώσεις συνεχίζονταν μέχρι τα ξημερώματα– μονοπώλησε ο Βίκτορ Ορμπαν. Μου λένε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός φώναζε, απειλούσε και, τελοσπάντων, για να μην σας κουράζω, ως είθισται, έκανε εντύπωση. Αφού ο Oρμπαν κατηγόρησε τους ομοϊδεάτες του ότι δεν τον ακούν και ότι «πηγαίνετε να μου στερήσετε τη δυνατότητα να κυβερνήσω την Ουγγαρία», στο τέλος εκστόμισε ένα μπλαζέ «αν με χρειαστείτε, θα είμαι εδώ» (σ.σ. εννοώντας το ΕΛΚ).

Χωρίς «γραμμή» 

Στη σύναξη δεν διχάστηκαν μεταξύ τους μόνο χώρες, αλλά και αντιπροσωπείες. Οι Γερμανοί ήταν μοιρασμένοι, ενώ οι Ισπανοί ήθελαν να ψηφίσουν εναντίον της ενεργοποίησης του άρθρου 7, αλλά εντέλει δεν ψήφισαν «μονομπλόκ». Περιγράφηκε, πάντως, αχνά ένα «μέτωπο» εναντίον του Ορμπαν. Κι αυτό περιλαμβάνει τη Ν.Δ., τους Σκανδιναβούς, τις χώρες της Μπενελούξ, τους Αυστριακούς και Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες όπως ο Oτμαρ Κάρας. Κάπως έτσι, δεν βγήκε «γραμμή» και το σύνθημα ήταν «ψηφίστε ελεύθερα». Και ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 μόλις χθες…

ΔΕΘ με γιορτή

Στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνει σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Προσπερνώ τα καθιερωμένα, καθώς πληροφορούμαι ότι το βράδυ της Παρασκευής εθελοντές και τοπικά στελέχη του Ποταμιού του ετοιμάζουν μεγάλη μάζωξη – πάρτι για την ονομαστική του εορτή. Δεν ξέρω αν θα παραστεί και ο Γιάννης Μπουτάρης. Θα δώσει, όμως το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου του Θεοδωράκη.

Υψηλές θερμοκρασίες

Μία ώρα κράτησε η παραμονή των εκπροσώπων της Ν.Δ. στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. Κι αυτή δεν ήταν ανέφελη, καθώς όταν ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Γιώργος Σαββαΐδης ενημέρωσαν ότι δεν προτίθεντο να μείνουν για να συζητήσουν επί του σχεδίου νόμου για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αν ο υπουργός δεν διεύρυνε την ατζέντα για να ενημερώσει για τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι θερμοκρασίες στο δωμάτιο ανέβηκαν κατακόρυφα. Ακούστηκε, μεταξύ άλλων, ότι ο υπουργός πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να κάνει ενημέρωση και, τελοσπάντων, όταν ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τον Κουμουτσάκο ότι τον «εκβιάζει», εκείνος του είπε ότι του επιστρέφει τις κατηγορίες. «Προσβάλλετε τον υπουργό», μαθαίνω ότι παρενέβη εκείνη τη στιγμή ο Τέρενς Κουίκ, σημειώνοντας ότι «δεν είναι αυτή η Ν.Δ.». «Να μην επικαλούνται την παράταξη αυτοί που την πρόδωσαν», ήταν η απάντηση του Κουμουτσάκου που αποχώρησε μαζί με τον Σαββαΐδη. Το τελευταίο σχόλιο αφορά πολλούς.

Και ο Πατούλης

Στελέχη της Ν.Δ., αυτοδιοικητικοί, πυροσβέστες και όχι μόνο βρέθηκαν χθες στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για την παρουσίαση των προτάσεων του Κώστα Συνολάκη για την αναμόρφωση του πλαισίου Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηταν εκεί και ο Γιώργος Πατούλης. Οχι, δεν ήταν ντυμένος πυροσβέστης.

Θέματα που «καίνε» 

Δεν ξέρω αν θα τεθεί το μείζον για τον χρόνο των εκλογών ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων, αλλά υποψιάζομαι ότι όλο και κάποιος θα το βάλει στο τραπέζι, καθώς η συζήτηση αφορά την επόμενη μέρα της εξόδου από το τρίτο μνημόνιο. Αναφέρομαι στην αποψινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν (στις 17.30) η ελληνική αντιπροσωπεία του Hanns Seidel (λέγε με θινκ τανκ του CSU) και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Wilfried Martens, καθώς στο ίδιο τραπέζι θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ), ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel Ζολτ Νταρβάς και ο αναλυτής Γενς Μπάστιαν. Περιμένω να δω πόσο συγκρατημένη θα είναι η… απαισιοδοξία, κυρίως των ξένων ομιλητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή