80 χρόνια πριν στην «Κ» 16.IX.1938

80 χρόνια πριν στην «Κ» 16.IX.1938

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: «Ο Φύρερ διεξήγαγε σήμερον Πέμπτην εις Ομπερζάλτσμπεργκ συνομιλίαν μετά του Αγγλου πρωθυπουργού κ. Τσάμπερλαιν, κατά την διάρκειαν της οποίας εγένετο ευρεία σαφής ανταλλαγή εντυπώσεων εκ της σημερινής καταστάσεως. Ο πρωθυπουργός θα επανέλθη εις το Λονδίνον όπως συσκεφθή μετά της αγγλικής κυβερνήσεως. Εντός ημερών τινών θα γίνη νέα συνάντησις». Περί του περιεχομένου των συνομιλιών ουδέν άλλο εγνώσθη […]. Ολαι όμως αι πληροφορίαι τονίζουν ότι η συνομιλία Χίτλερ-Τσάμπερλαιν, η διεξαχθείσα εις το ιδιαίτερον γραφείον του καγκελλαρίου εξειλίχθη εν ατμόσφαιρα απολύτου ειλικρίνειας και μεγάλης εγκαρδιότητος. […] Κρατεί η εντύπωσις ότι η επίσκεψις του κ. Τσάμπερλαιν αποτελεί «πολιτικήν πράξιν» υψίστης σημασίας και μίαν υστάτην προσπάθειαν προς διάσωσιν της ειρήνης [φωτ.: Από αριστερά, ο Τσάμπερλαιν, ο Χίτλερ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών φον Ρίμπεντροπ και ο Αγγλος πρέσβης στη Γερμανία σερ Χέντερσον, στη συνάντηση στο Μπερχτεσγκάντεν].

«ΠΑΛΑΜΑΣ ΤΗΣ ΣΜΙΛΗΣ»: Πάλλευκος από τας χιόνας των ετών, σκιώδης από την ρικνότητα που φέρει ο χρόνος εις τον άνθρωπον με τας πικρίας και τας βασάνους και την συντριπτικήν μοιραίαν φθοράν του, ωραίος εν τούτοις και γαλήνιος –θαμπή αγιογραφία μαρτυρικού ασκητού– ενηγκαλίσθη χθες τον θάνατον ο Ελλην «Παλαμάς της σμίλης». Απέθανε ο Γιαννούλης Χαλεπάς. […] Ογδόντα πέντε ετών, ο μέγας Ελλην του μαρμάρου ποιητής έζησε την ζωήν του «πλήρη», έπιε μέχρι τρυγός την ευτυχίαν και τον πόνον του υπάρχειν. Η ύπαρξίς του εγνώρισεν θριάμβους, την αναγνώρισιν, το φωτοστέφανον της Δόξης. Και παραλλήλως του πεπρωμένου την οργήν: στερήσεις, κακουχίας, ώρας φρικτάς διανοητικού παραληρήματος, πικρίας και απομόνωσιν […]. Απέθανε όπως έζησε: Χωρίς «κομπόδεμα», χωρίς βιβλιάριον Τραπέζης, χωρίς κανένα κτηματάκι, πτωχός με ολίγα έργα από πηλόν μοναδικήν περιουσίαν του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή