Υπάρχει «μετά» το δημοψήφισμα

Υπάρχει «μετά» το δημοψήφισμα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οκτώ ημέρες από σήμερα θα είναι γνωστό αν η κυβέρνηση στα Σκόπια είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα μετά το δημοψήφισμα. Αν, δηλαδή, θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Προφανώς, πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα, αλλά και τη συμμετοχή, ίσως το δυσκολότερο στοίχημα για την κυβέρνηση των Σκοπίων, δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ, όπως άλλωστε και οι χώρες του μεγαλύτερου μέρους των Βαλκανίων, αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου αποστράγγιση των ζωτικών τμημάτων του πληθυσμού τους. Αν όλα λήξουν με κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ, τότε αναπόφευκτα το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και η πολιτική ένταση, θα μεταφερθεί νοτιότερα, στην Ελλάδα.

Φυσικά, οι παράλληλοι μονόλογοι που διεξάγονται σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστούν. Ανεξαρτήτως αν κρύβουν κάποια ουσία ή απλώς ανακυκλώνουν –ένθεν και ένθεν– γνωστά επιχειρήματα. Οπως όλα δείχνουν, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ΑΝΕΛ λένε ότι θα φύγουν από την κυβέρνηση πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Η Ν.Δ. διαμηνύει προς κάθε διεθνή συνομιλητή ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών σε καμία φάση. Το Ποτάμι έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας ως λύσης σε ένα χρονίζον πρόβλημα. Το ΚΙΝΑΛ, ευρισκόμενο στις συμπληγάδες της πόλωσης, τάσσεται κατά της συμφωνίας, αν και στην πραγματικότητα το εσωτερικό του κόμματος είναι μάλλον διχασμένο.

Εκτός από την πολιτική πραγματικότητα, εκείνο που θα μεταφερθεί, επίσης, στην Ελλάδα είναι οι διεθνείς πιέσεις. Ευτυχώς, σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα είναι παλιά χώρα των ευρωατλαντικών θεσμών και δεν αντιμετωπίζει τον διεθνή παράγοντα ως «χλωμό πρόσωπο» που δωρίζει καθρεφτάκια. Ωστόσο, η Ελλάδα, όπως και η ΠΓΔΜ, συνιστά υποκείμενο του διεθνούς δικαίου και των ευαίσθητων ισορροπιών που αυτό ορίζει. Ως εκ τούτου, θα τεθεί ζήτημα διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Και, ίσως, η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα στο συγκεκριμένο θέμα να αποτελεί καλή αφορμή για αναστοχασμό του τρόπου άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Είναι απολύτως δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια, στο συγκεκριμένο πεδίο θα χρειαστούν πολύ πιο περίπλοκες αποφάσεις. Η συναίνεση στα εθνικά θέματα δεν είναι απλό ευχολόγιο. Είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, προκειμένου το νεοελληνικό κράτος να εισέλθει στον τρίτο αιώνα της ύπαρξής του ακόμα πιο ισχυρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή