Απόδραση από την Αθήνα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκούν μόνο δύο ή τρεις μέρες μακριά από την Αθήνα για να σκεφτείς λίγο πιο καθαρά για όσα συζητάμε με μεγάλη σιγουριά στο γνωστό τρίγωνο Συντάγματος, Κολωνακίου και Χίλτον.

Δεν αναφέρομαι σε κάποιο τριήμερο αναψυχής στο Αιγαίο. Αρκεί η επαφή με την πραγματική ζωή της περιφέρειας, ένας περίπατος στην κεντρική πλατεία μιας μικρομεσαίας ελληνικής πόλης, δύο κουβέντες με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας για να συνειδητοποιήσεις ξανά τον ιδρυματισμό του αθηναϊκού μικρόκοσμου. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο η παραμορφωτική σκιά που ρίχνει στην πραγματικότητα το φαινομενικά «παντοδύναμο» εθνικό κέντρο. Ρωτήστε έναν κάτοικο της Τεργέστης τι σκέφτεται για τη Ρώμη, έναν κάτοικο της Ρουέν για το Παρίσι και πάει λέγοντας.

Αν λοιπόν ένας Αθηναίος ταξιδέψει στην Τρίπολη, στο Αγρίνιο, στην Πρέβεζα, στη Βέροια ή στην Κομοτηνή, σε τόπους, δηλαδή, όπου ο τουρισμός δεν είναι η βασική (ή και η αποκλειστική) πλουτοπαραγωγική πηγή, αντιλαμβάνεται αμέσως πόσο διαφορετική είναι η διαβάθμιση των ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες σε σύγκριση με την αθηναϊκή ατζέντα. Μόνο περνώντας μερικές ημέρες εκτός Αθηνών έχει κανείς τη δυνατότητα να δει τόσο καθαρά τις τεράστιες ευκαιρίες αλλά και τα τεράστια προβλήματα που ταλαιπωρούν μεγάλες περιοχές της χώρας και διώχνουν τους νέους ανθρώπους μακριά.

Θα περίμενε κανείς στην εποχή του Διαδικτύου, στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και στην εποχή των άνετων αυτοκινητοδρόμων, που μειώνουν σημαντικά τις κάποτε απαγορευτικές αποστάσεις από τα μεγάλα αστικά κέντρα, να γινόμασταν μάρτυρες ενός κύματος αντίστροφης εσωτερικής μετανάστευσης με προορισμό την περιφέρεια. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Και το γεγονός ότι «δεν συμβαίνει» συνιστά εθνικό πρόβλημα.

Αν ο κλάδος υπηρεσιών μπορεί να κρατήσει όρθια την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αν ο τουρισμός δίνει μεγάλες ανάσες στη μισή χώρα, υπάρχει μια «τρίτη» Ελλάδα που έχουμε την τάση να βάζουμε στην άκρη και να την ξεχνάμε. Για να το αλλάξεις αυτό χρειάζονται πολλή δουλειά και πλάνο με ορίζοντα που υπερβαίνει τη μια ή τις δύο κυβερνητικές θητείες. Το ερώτημα παραμένει: μπορούμε να δούμε πιο μακριά από τις επόμενες εκλογές;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή