Εμπορικά γεράκια σε ολισθηρό δρόμο

Εμπορικά γεράκια σε ολισθηρό δρόμο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις διαμαρτυρίες των αμερικανικών επιχειρήσεων που εξαρτούν την παραγωγή τους από την παγκόσμια παραγωγική αλυσίδα, ο Λευκός Οίκος επέβαλε τη Δευτέρα δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων, με την απειλή να ανέλθουν στο 25% το 2019. Πριν από δύο μήνες, σε μία συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε αφήσει καμία νύξη ότι επίκειται τέτοια κλιμάκωση. Το γεγονός δείχνει πόσο ολισθηρός είναι ο δρόμος του προστατευτισμού. Παράλληλα, ενισχύει την εκτίμηση της Ράνα Φορούχαρ στους Financial Times ότι, παρά την εμμονή του στην αντιστροφή του εμπορικού πλεονάσματος με την Κίνα, ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι μόνος στην επιλογή της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Αντίθετα, έχει ως συμμάχους «εμπορικά γεράκια» εντός και εκτός της κυβέρνησης.

Ενας από αυτούς είναι ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέσβης Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ. Μόλις χθες, ο κ. Λαϊτχάιζερ δήλωσε στην ετήσια σύνοδο Concordia ότι οι πρακτικές της Κίνας συνιστούν «μείζονα απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ» και εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις ετών δεν έχουν βελτιώσει το πρόβλημα. Αλλα «εμπορικά γεράκια» στην αμερικανική κυβέρνηση είναι ο εμπορικός σύμβουλος του προέδρου, Πίτερ Ναβάρο, αλλά και παράγοντες του Πενταγώνου, το οποίο θα παρουσιάσει σύντομα έκθεση για το πώς η προμηθευτική αλυσίδα των ΗΠΑ μπορεί να σταματήσει να εξαρτάται από τρίτες χώρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν πτοείται από τις ανησυχίες των αμερικανικών επιχειρήσεων ότι η επιβολή δασμών θα πλήξει την αμερικανική οικονομία. Μάλιστα αμφισβητεί τα κίνητρά τους, καθώς σύμφωνα με τον κ. Λαϊτχάιζερ, «κάποιες επιχειρήσεις επωφελούνται από το τωρινό σύστημα». Ούτε όμως η Wall Street φαίνεται να πτοείται από την κλιμακούμενη ένταση, καθώς αντέδρασε ως οι τελευταίοι δασμοί να είχαν προεξοφληθεί. Ισως βοηθά και η εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη από την αμερικανική κυβέρνηση να πείσει ότι η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη για την Κίνα, και ότι αυτό θα την αναγκάσει να κάνει πίσω. Μέχρι στιγμής όμως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, καθώς ήδη η Κίνα ανακοίνωσε αντίποινα.

Από την πλευρά τους, αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Google, Dell, IBM σημειώνουν ότι οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής και τις τιμές. Οπως προειδοποιούν, οι ΗΠΑ θα έχουν δυσκολία να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στο πεδίο της καινοτομίας, όπως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G. Η άνοδος των τιμών, υποστηρίζουν οι τεχνολογικοί όμιλοι, θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές – δίνοντας στην Κίνα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Την ουσία του θέματος θέτει ο συγγραφέας Τζον Στιλ Γκόρντον στην Wall Street Journal, ο οποίος αμφισβητεί την πεποίθηση πως οι χώρες πρέπει να παλεύουν για να διατηρήσουν ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο, με περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές. Οπως γράφει, «το να έχουν όλες οι χώρες θετικό εμπορικό ισοζύγιο είναι τόσο πιθανό όσο να είναι όλοι οι άνθρωποι υψηλότεροι από τον μέσο όρο». Παρά δε τη συνταγματική προστασία του ελεύθερου εμπορίου εντός των ΗΠΑ, θυμίζει ότι για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους, οι Αμερικανοί κάθε άλλο παρά υπέρ του ελεύθερου εμπορίου ήταν σε διεθνές επίπεδο. Μόνο μετά την καταστροφή που προκάλεσε η αύξηση των δασμών από τον πρόεδρο Χέρμπερτ Χούβερ το 1929, την οποία ακολούθησαν οι άλλες χώρες, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές εξαγωγές να υποχωρήσουν 78% μέσα σε τρία χρόνια, άλλαξαν οι ΗΠΑ γραμμή πλεύσης και μείωσαν τους δασμούς. Αλλά όχι πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή