Το Κονκλάβιο (27/09/18)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένουν για τις Πρέσπες

Μάντης κακών δεν είμαι. Σας έλεγα, όμως, τις προάλλες, ότι το ΚΙΝΑΛ –και όχι μόνο– θα έρθει σε δύσκολη θέση όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Σε δύσκολη θέση, εξάλλου, επιχείρησαν να φέρουν τη Φώφη Γεννηματά κατά τη χθεσινή της παρουσία στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις Βρυξέλλες κάποιοι από τους ευρωβουλευτές. Oπως, ας πούμε, ο Κνουτ Φλέκενσταϊν, που σαφώς δήλωσε τη διαφωνία του με τη στάση του ΚΙΝΑΛ. Oπως το έθεσε ο Γερμανός, που είναι επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, «παλεύαμε τόσα χρόνια για να φύγει ο Γκρούεφσκι και τώρα με τη στάση σας κινδυνεύετε να χάσετε αυτή την ευκαιρία»… Η Φώφη επανέλαβε ότι «εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη συμφωνία» και τα περί ιθαγένειας και γλώσσας.

Κάν’ το όπως η Πορτογαλία

Δεν ήταν η μόνη στάση με την οποία οι Σοσιαλιστές δεν είναι σύμφωνοι. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι έπαιξε πάλι η «κασέτα» περί κοινού «προοδευτικού μετώπου», που είχε παίξει την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο επικεφαλής της ομάδας Ούντο Μπούλμαν. Αυτή τη φορά το κουμπί του replay πάτησε η Πορτογαλίδα Aνα Γκόμες. Αυτή περίπου αναρωτήθηκε γιατί η Γεννηματά δεν αντιγράφει το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Για την ακρίβεια, ρώτησε γιατί δεν υπάρχει προοδευτική διακυβέρνηση «μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις» (σ.σ.: όπως, ας πούμε, το Ποτάμι…). Η Φώφη είπε κάτι του τύπου «εγώ πήρα το κόμμα από το 3% και το πήγα στο 8-12%». Το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΣΥ, ή το ΚΙΝΑΛ; Απορία που, πάντως, δεν εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

Ευρω-πρόβες

Μένω στις Βρυξέλλες, όπου χθες εθεάθησαν και ο Γ. Καμίνης και ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Προσπερνώ τα επίσημα προγράμματα και τους τυπικούς λόγους των επισκέψεων. Το ίδιο έκαναν και όσοι διαπίστωσαν την παρουσία τους, καθώς την εξέλαβαν ως πρόβα για την Ευρωβουλή. Γιατί το ξέρουν μάλλον και οι πέτρες ότι αμφότεροι έχουν συμφωνήσει ότι θα βρίσκονται στη λίστα. Για την εκλογή δεν παίρνω όρκο.

Σνομπάρισμα

Επέτειος τις προάλλες για τους Σκοπιανούς, για τη συμπλήρωση 27 ετών από την ανεξαρτησία τους. Και το γραφείο Συνδέσμου στην Αθήνα το γιόρτασε δεόντως με κάλεσμα στο St George Lycabettus. Εκεί ο Σκοπιανός πρέσβης αποχαιρέτησε, καθώς λήγει η θητεία του. Σημειώνω, πάντως, ότι ουδείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης έδωσε το «παρών». Hταν, πάντως, εκεί ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Κ. Αλεξανδρής.

Διαδρομιστές

Δεν ξέρω αν το «σνομπάρισμα» οφείλεται στο γεγονός ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στη Γ.Σ. του ΟΗΕ. Μιλώντας για τη Γενική Συνέλευση, στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της –για την ακρίβεια σε αυτούς του Συμβουλίου Ασφαλείας– χθες ο Ν. Κοτζιάς έπεσε πάνω στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και είχαν σύντομη συνομιλία.

Φουλ επίθεση

Εννοείται ότι η Πειραιώς δεν θα άφηνε την επιβεβαίωση της Κομισιόν για την έρευνα που διεξάγει η OLAF για τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό να πέσει κάτω, αν κρίνω από την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 30 βουλευτές της διερωτώμενοι για το πώς αξιοποιήθηκε τελικά 1,6 δισ. κοινοτικών κονδυλίων. Η ερώτηση ήταν μόνο η πρόγευση για τα σημερινά, καθώς πληροφορούμαι ότι στο Συντονιστικό των «γαλάζιων» τομεαρχών ο Κυρ. Μητσοτάκης θα υψώσει κι άλλο τους τόνους επιμένοντας στις «σκοτεινές διαδρομές» των κονδυλίων για το προσφυγικό. Δεν θα είναι το μόνο, καθώς την τιμητική του θα έχει τόσο το Σκοπιανό όσο και η οικονομία. Κατά τα λοιπά, μου λένε ότι ο Κυριάκος θα μιλήσει και για τη σύγκριση του σχεδίου του με όσα είπε ο Τσίπρας από τη ΔΕΘ. Α, περιττό να προσθέσω ότι θα ζητήσει και πάλι εκλογική ετοιμότητα. Εξάλλου, όποιος θέλει να χαλαρώσει δεν μπλέκει με τον Μητσοτάκη.

Με υπογραφή Σαμαρά

Ο Αντ. Σαμαράς συνυπογράφει, μεταξύ άλλων, τη δήλωση στήριξης στη διατλαντική συνεργασία, μια πρωτοβουλία της American Jewish Committee. Η δήλωση ομνύει στους μεταψυχροπολεμικούς θεσμούς, συμμαχίες και συνθήκες, όπως και στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και απευθύνει προσκλητήριο σύμπλευσης σε όσους συμμερίζονται αυτές τις απόψεις. Η σχετική καταχώριση φιγουράρισε χθες στους New York Times μαζί με υπογραφές όπως των Τζ. Μπάιντεν, Τ. Μπλερ και Μ. Ολμπράιτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή