Υπερπλεόνασμα ή Greek Statistics;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ χρήσιμο να διαβάζεις εφημερίδες. Με χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ», ο Προκόπης Χατζηνικολάου μας επισημαίνει το ακόλουθο αντικειμενικό γεγονός: η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τόκους όταν καθυστερεί την επιστροφή φόρου για περισσότερες από 90 ημέρες.

Το κράτος χρωστάει το αστρονομικό ποσό του 1,8 δισ. ευρώ προς πολίτες και επιχειρήσεις. To Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (που αφορά σίγουρα το σύνολο των εξαγωγών της χώρας) κάνει κατά μέσον όρο 1.663 μέρες (περίπου 55 μήνες ή 4,5 χρόνια!) για να επιστρέψει τον οφειλόμενο, κατά τους κοινοτικούς κανόνες, ΦΠΑ. Αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση δεν εκτιμάει την επιχειρηματικότητα, αλλά όχι κι έτσι!

Η κυβέρνηση έβαλε υπερβολικούς φόρους το 2016 επιδιώκοντας να καλύψει την πρόσθετη δημοσιονομική καταστροφή, που είχε προκαλέσει το 2015. Το έπραξε με τέτοια μανία, που υποχρεούται τώρα να επιστρέψει στις επιχειρήσεις το ιλιγγιώδες ποσό των 876 εκατομμυρίων.

Υπάρχει κάτι πιο κρυφό αλλά εξίσου ανησυχητικό: παρά τη φορομανία της συγκεκριμένης κυβέρνησης, η Αρχή (ΑΑΔΕ) δεν μπορεί να πιστοποιήσει ότι τα ποσά αυτά «καλώς» επιστρέφονται. Λένε δηλαδή ότι μέρος των επιστροφών οφείλεται στην ικανότητα που έχουν αναπτύξει όλοι στην Ελλάδα προκειμένου να αποκρύπτουν μέρος των φορολογικών υποχρεώσεών τους, να φοροδιαφεύγουν, σε απλά ελληνικά. Είναι ακόμη χειρότερο ότι η ευθύνη αυτή αναλογεί στην Αρχή Φοροεσόδων, από την οποία περιμέναμε όλοι (κυρίως μάλιστα όσοι υποστηρίξαμε την ανεξαρτησία της) πολλά περισσότερα και κυρίως, πολλά καλύτερα καμωμένα, ώστε να μη χρειάζεται να επιρρίπτουμε την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτει πως αν το κράτος πλήρωνε όσα χρωστάει στους φορολογουμένους από φόρους, εξοφλούσε όσα οφείλει στους προμηθευτές του, εξέδιδε τις συντάξεις προς όσους περιμένουν μήνες ατελείωτους να τους τις υπολογίσει ο ενιαίος ΕΦΚΑ και εκτελούσε κανονικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όχι μόνον δεν θα είχε «υπερ»-πλεόνασμα, αλλά θα διαπιστώναμε ότι το κράτος έχει επιστρέψει στην πολιτική των δημοσιονομικών ελλειμμάτων λόγω κακοδιαχείρισης.

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών προσπαθούν, στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, να πείσουν τους διεθνείς επενδυτές πόσο καλά πάει η οικονομία, με μοναδικό επιχείρημα το λογιστικό υπερπλεόνασμα. Στη χώρα στην οποία ανώτατοι παράγοντες της πολιτείας εμμονικά κυνηγούν τον Ανδρέα Γεωργίου, πρέπει να ανησυχούμε για την αναγέννηση των Greek Statistics στα βιβλία του κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή