Μια επέτειος χρυσή ευκαιρία

Μια επέτειος χρυσή ευκαιρία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σαββατοκύριακο οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στη νίκη της Αντάντ, στην οποία είχε προσχωρήσει η Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπήρξε καθοριστικός. Το λιμάνι της χρησιμοποίησαν οι σύμμαχοι για να διακινήσουν στρατεύματα και πολεμοφόδια προς το μακεδονικό μέτωπο, η πόλη και η ευρύτερη περιοχή έγιναν το νικηφόρο ορμητήριο των συμμαχικών στρατευμάτων. Οι ιστορικοί και οι ηγέτες της εποχής ύμνησαν, πέρα από την ανδρεία των πολεμιστών, τη σημασία της Θεσσαλονίκης σε αυτή την αιματηρή αναμέτρηση. Εναν αιώνα μετά, η Ελλάδα φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει αυτόν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας – Θράκης, της χώρας γενικότερα, για να θωρακίσει «εαυτήν» απέναντι στις αναδυόμενες απειλές. Το διακήρυξαν με αφορμή τη φετινή ΔΕΘ όχι μόνο οι δικοί μας πολιτικοί ηγέτες αλλά και οι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι εκδηλώσεις για την εκατονταετία είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αναδείξουμε τη γεωστρατηγική αυτή προίκα, καθώς μάλιστα ανά τον πλανήτη οι εορτασμοί για τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου γίνονται σε ανώτατο επίπεδο και τυγχάνουν τεράστιας προβολής.

Προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο δούκας του Κεντ και μέλος της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Εντουαρντ, κ.ά. πρόκειται να παραστούν στους εορτασμούς, στους οποίους η διοργανώτρια Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από… υφυπουργό. Προς τι η υποβάθμιση ενός τέτοιου γεγονότος; Από τον… μητροπολίτη Νεαπόλεως Βαρνάβα μαθαίνουμε (συνέντευξη Τύπου για τους εορτασμούς) ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το γεγονός και το έθεσε υπό την αιγίδα του και ίσως παραβρεθεί αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για το πρόγραμμά του». Γιατί «ίσως»; Τι εμποδίζει τον ΠτΔ να λαμπρύνει με την παρουσία του και να «ενισχύσει» έτσι επικοινωνιακά ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας; Αντ’ αυτού, λέει το ρεπορτάζ, επελέγη να παραστεί ο Πρόεδρος στο ετήσιο μνημόσυνο για τη σφαγή στην Κατοχή 49 προκρίτων από Γερμανούς και Τσάμηδες, στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Στο παρασκήνιο κυκλοφορεί ότι δεν θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις γιατί συμπίπτουν με το δημοψήφισμα στα Σκόπια και γενικά με τις κρίσιμες εξελίξεις στο Μακεδονικό. Μια άλλη απουσία, αυτή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, σχολιάζεται επίσης. Ισως επειδή θα είναι ο κ.κ. Βαρθολομαίος(!), λένε οι γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή