Φορολογική συναίνεση!

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μειώσεις στους φόρους αποτελούν τη «νέα μόδα». Τη λάνσαρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ισχυρίζεται εν ολίγοις –και πολύ σωστά– ότι η επίτευξη αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης μπορεί να συμβεί μόνον αν εισαχθεί γενικευμένη μείωση του επιπέδου των φόρων για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Μείωση κάποιων φόρων επέβαλε και η τρόικα, λίγο πριν εκπνεύσει το τρίτο μνημόνιο. Οι τεχνοκράτες των πιστωτών, επιχειρώντας να επιδιορθώσουν εν μέρει και τα δικά τους λάθη πολιτικής, ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να κάνει κάτι που καθόλου δεν αρέσει στον κομματικό σωλήνα. Δύο βασικοί φόροι (κερδών και μεσαίων εισοδημάτων) θα μειωθούν αφού πρώτα σταθεροποιηθεί η ικανότητα του προϋπολογισμού να πληρώνει τους συρρικνωμένους τόκους του υπερμεγεθυσμένου χρέους.

Τα στελέχη της κυβέρνησης βάπτισαν «αντίμετρα» τα όσα τους υποχρέωσε η τρόικα, για να εμφανιστούν ότι δίνουν με το «αριστερό» χέρι όσα αποσπούν με το «δεξί». Ακολούθως όμως, ο κ. Τσίπρας μιμήθηκε την ατζέντα Μητσοτάκη και υποσχέθηκε μείωση ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος, ασφαλιστικών κρατήσεων επαγγελματιών ακόμη και του φόρου κερδών.

Σε έρευνα που έκανε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας και το κόμμα της «Δράσης», η μείωση των φόρων επιβεβαιώνεται ως το ισχυρότερο μέσο εμπέδωσης θετικών προσδοκιών στην επιχειρηματική οικονομία. Μείωση φόρου επί των μερισμάτων κατά 5%, θα επηρεάσει ανοδικά τη διανομή μερίσματος για τις 8 από τις 10 επιχειρήσεις: το 30,8% απαντά «πολύ» και το 34,5% «αρκετά». Μείωση του συντελεστή στο 20% (σε μια διετία) θα αυξήσει τις επενδύσεις «πολύ» (49%) ή «αρκετά» (38%). Ειδικώς ενδιαφέρουσα είναι η εξαιρετικά θετική αντίδραση των επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, οι οποίες δεν έχουν προβλήματα με τις τράπεζες και απασχολούν μέχρι 100 εργαζομένους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κλήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας, έκανε μια παρατήρηση που δείχνει ότι κατέχει με επάρκεια τη λειτουργία της επιχειρηματικότητας στην οικονομία και θυμάται ακόμη τις εμπειρίες που απέκτησε προτού γίνει βουλευτής.

Πρώτον, η φορολογική μεταρρύθμιση θα ψηφιστεί «τους πρώτους δύο μήνες» και θα είναι «συνολική», είπε. «Θα ήθελα να δω να μην αλλάζει τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας, αλλά προφανώς αυτό εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις», προσέθεσε με επιφύλαξη. Αφού όμως όλοι πλέον συμφωνούν στη μείωση των φόρων, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ζητήσει από τα κόμματα να δεσμευτούν με συνταγματικής ισχύος ψήφο ότι το νέο πλαίσιο χαμηλότερης φορολογίας θα διατηρηθεί πέραν του εκλογικού κύκλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή